Општина Варварин од самог почетка део пројекта “Михољски сусрети села”

“Михољски сусрети села” и ове године “букте” Србијом у 113 општина и градова, од 1. јуна до 1. новембра. Приликом потписивања уговора у Палати Србија у Београду, министар за бригу о селу Милан Кркобабић је апострофирао да ће ове године сусрети окупити 1.775 села, а очекује се рекордних 250.000 учесника и посетилаца.

“Нека ови сусрети покажу јединство Србије! Да покажу да сваки део Србије зна за онај други део Србије, да смо повезани, да смо јединствени у очувању наших културних, али и локалних обичаја. Ово је шанса да тај део завичајне културе дође до свог изражаја. Сваки део Србије има своје особености, изузетне природне лепоте, али, ја бих рекао, и овај културни, завичајни део који је изузетно битан, да покушамо да га приближимо и да резултат свега овога буде једна Србија која се среће, сусреће и у којој почиње, коначно, да живи оптимизам”, поручио је министар Кркобабић.

Председник Комисије по овом програму, наш познат песник Љубивоје Ршумовић присутнима се обратио стихом “Да Европа чује цела за Михољске сусрете села” и поручио да “већ четири године организујемо “Михољске сусрете села” на радост и ползу ове наше, многи мисле мале земље, али за нас највеће коју имамо”.

Катарина Ракић из Кабинета председнице општине Варварин изразила је задовољство тиме што је ова општина од самог почетка део пројекта. “Општина Варварин је и ове године потписала уговор са са Министарством за бригу о селу где ће се реализовати “Михољски сусрети села”, заједно са свим основним школама из наше општине, а са сеоског подручја. Током манифестације реализоваћемо разне активности попут “Игара без граница”, спортских турнира”, истакла је Катарина Ракић.

Подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које саме осмишљавају програме за становништво села са своје територије, а имају на располагању до 500.000,00 динара. Апликанти на конкурс су и ове године били маштовити, па су осмислили разноврстан програм, од чувеног сеоског вишебоја, традиционалних наступа фолклора, изворног певања, свирања гусала и тамбура, преко сликања и литерарних садржаја, до занатских и примењених уметности – израде рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења.

На репертоару су и игре за децу и пензионере, избор за најлепшу пастирицу, маскембали за децу, концерти, изложбе слика. Календар манифестација, са местом одржавања и планираним активностима, биће објављен на сајту Министарства за бригу о селу, за све који желе да их посете током овог лета и јесени.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x