Општина Варварин расписала Јавне позиве за суфинансирање пољопривредне производње

Буџетом општине Варварин за 2023. годину, кроз Програм подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја, планиран је 21 милион динара за помоћ пољопривредним произвођачима и у оквиру тих средстава предвиђено је 5 конкурса који ће важити до утрошка средстава, а најкасније до 31. октобра текуће године.

Конкурси су отворени 22. маја, а пољопривредни произвођачи за све ближе информације и савете могу се обратити у Услужном центру Општинске управе општине Варварин референтима за пољопривреду, истиче заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и додаје да сви заинтересовани пољопривредници Програме мера могу погледати на сајту општине Варварин www.varvarin.ls.gov.rs.

Он објашњава да се програм састоји из 5 мера на које пољопривредници са територије општине Варварин могу да конкуришу, с тим што меру за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња могу да споје са било којом од мера.

“Имамо пет мера од којих је једна везана за промотивне активности и ту смо већ, као и ранијих година, организовали посету 90. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду који је ове године посетило 80 наших пољопривредника и којима смо организовали бесплатан превоз. Наравно, планирамо за идућу годину и посету неком Сајму ван граница наше земље, али о томе ћемо разговарати са нашим пољопривредницима и видећемо шта би то они желели да посете”, рекао нам је Милановић.

Када је у питању овогодишњи Програм подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја, мере су остале исте и то су субвенционисање набавке пољопривредне механизације и опреме, набавке воћног садног материјала, набавке приплодних грла и регресирања премије осигурања.

“У наредној години планирамо да повећамо ова средства, баш због наших пољопривредника, да им дамо елан, подршку и вољу за рад и развој пољопривреде у нашем крају. Тешко јесте, али ми смо ту да им помогнемо на све начине и да им увек изађемо у сусрет”, наглашава Милановић.

Да брине о селу и пољопривреди локална самоуправа је показала протеклих година тако што су средства за субвенционисање пољопривредне производње значајно повећана, са 11 милиона динара 2016. године на 21 милион. Према најави заменика председнице општине Варварин Дејана Милановића, наредне године се очекује ново повећање.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x