Субвенције по хектару повећане са 9.000 на 18.000 динара

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић потписала је са представницима седам удружења пољопривредника споразум о међусобној сарадњи у области пољопривреде.

Споразум су у Влади Србије потписали представници Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења произвођача млека “Наше млеко”, Удружења пољопривредних произвођача Суботице, Удружења “Стиг” Пожаревац, Удружења “За спас и опстанак сточара западне Србије”, Савеза удружења пољопривредника Баната и Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља “Адрани”.

Танасковић је истакла да је ово велики напредак јер је управо окончано све оно што је било иза нас у последњих неколико дана и додала да је све оно што је договорено током преговора представника Владе и пољопривредника у суботу стављено на папир.

Она је навела да је држава обезбедила нових 40 милијарди динара, тако да ће буџет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у овој години износити историјских 120 милијарди динара, од чега ће више од 104 милијарде бити намењенe субвенцијама.

“Износ повећања по хектару је дупло повећан – са 9.000 на 18.000 динара, повећање по грлу са 30.000 на 40.000 динара, док ће повећање износа по литри млека бити 19 динара уместо 15, п”рецизирала је она и констатовала да ће све ове мере допринети томе да пољопривредници могу лакше да преживе ову годину.

“Укинут им је трошак у висини од 50 одсто за одводњавање у овој години, с тим да следеће године идемо на комплетно укидање тог намета. Наредне године ћемо пронаћи модел за субвенционисање “плавог дизела”, који пољопривредници користе у производњи”, објаснила је министарка Танасковић.

Она је изразила наду да ће следећи аграрни буџет бити направљен системски и темељно како не бисмо долазили у сличне ситуације.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x