У општини Варварин расписани конкурси за субвенције у пољопривреди

Из буџета општине Варварин за 2017. годину издвојено је 19.450.000 динара средстава за помоћ пољопривредним произвођачима и у оквиру тих средстава предвиђена су 4 Конкурса који ће важити до утрошка средстава, а који ће бити расписани 10. јула, каже председник комисије за расподелу и контролу управљања средствима буџетског фонда за пољопривреду Зоран Бранковић.

“Један од најпопуларнијих Конкурса код наших пољопривредника је Конкурс за набавку нове специјализоване механизације и опреме. Углавном се тај конкурс односи за опрему за наводњавање и механизацију чија је цена испод 50.000 динара пошто Републички конкурси не препознају те мање инвестиције”, истиче Бранковић.

Средства предвиђена овим Конкурсом су намењена за пољопривредне произвођаче који испуњавају следеће услове: Носиоци су регистрованог и активног пољопривредног газдинства на територији општине Варварин; Извршена је набавка механизације и опреме од 15.12.2016. године до дана подношења захтева, а најкасније до 31.10.2017. године; Предметна механизација се налази на списку опреме и механизације који је саставни део овог конкурса или се ради о специфичној опреми за коју је комисија за доделу подстицаних средстава за развој пољопривреде у 2017. години дала позитивну оцену; Немају дуговања према општини Варварин по другим основама, програмима субвенција и развојним програмима у пољопривреди; За инвестицију за коју подноси захтев не користи подстицаје по неком другом основу (субвенције, подстицаји, донације), односно ако иста инвестиција није предмет другог поступка за коришћење подстицаја; За опрему за пчеларство подносилац пријаве мора имати уписано минимум десет кошница пчела у Управи за трезор; Подносилац пријаве се обавезује да ће наменски користити и да неће отуђити инвестицију која је предмет пријаве у периоду од пет година.

Подстицајна средства, која су наменска и бесповратна, додељују се у износу од 60% предметне инвестиције без ПДВ-а а максимално до 55.000 динара по кориснику.

Други Конкурс је за доделу подстицајних средстава за набавку квалитетног воћног садног материјала који је подељен на две врсте, на јагодичасте врсте воћа и на јабучасто, коштичаво и језграсто воће. Услови за овај конкурс су да је пољопривредни произвођач извршио набавку садница од 15.12.2016.. године до подношења захтева, да су купљене саднице висококвалитетне и сертификоване, да нема дуговања према општини Варварин по другим основама, програмима субвенција и развојним програмима у пољопривреди и да за инвестицију за коју подноси захтев не користи подстицаје по неком другом основу (субвенције, подстицаји, донације), односно ако иста инвестиција није предмет другог поступка за коришћење подстицаја.

Подстицајна средства, која су наменска и бесповратна, додељују се у износу од 80% предметне инвестиције без ПДВ-а а максимално до 45.000 динара по кориснику за јабучасто, коштичаво и језграсто воће а за јагодичасто воће до 85.000 динара.

Ове године је расписан и Конкурс за доделу подстицајних средстава за набавку квалитетних приплодних грла, а Бранковић истиче да је у оквиру овог Конкурса предвиђено да се помогну пољопривредни произвођачи који су набавили јунице, назимице, шиљежице и козе. Услови за овај Конкурс су ти да је пољопривредни произвођач носилац регистрованог и активног пољопривредног газдинства на територији општине Варварин, да је куповина грла извршена од новембра месеца 2016. године до подношења захтева, да немају дуговања према општини Варварин по другим основама, програмима субвенцијама и развојним програмима у пољопривреди, да пољопривредник за инвестицију за коју подноси захтев не користи подстицаје по неком другом основу (субвенције, подстицаји, донације), односно ако иста инвестиција није предмет другог поступка за коришћење подстицаја, да се обавежу да у року од пет година неће отуђити грло које је предмет подстицаја и да поседују бар једно грло, као и објекат за смештај који задовољава критеријуме за чување грла.

Подстицајна средства, која су наменска и бесповратна, додељују се у износу од 50% предметне инвестиције без ПДВ-а а максимално до 150.000 динара по кориснику за набавку јуница, док за назимице, шиљежице и козе максимално до 55.000 динара.

Бранковић додаје да је расписан и Конкурс за доделу подстицајних средстава за регресирање премије осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, и то ће износити исто као и на Републичком нивоу 40% од износа премије осигурања.

Документација се доставља преко писарнице Општинске управе општине Варварин, Трг Мирка Томића број 5, сваког радног дана од 7-15 часова, а све додатне информације и објашњења пољопривредни произвођачи могу добити на телефон Општинске управе 037/ 787-171.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x