ОШ “Драги Макић” обележила велики јубилеј, 130 година постојања и рада

Свечаном академијом у Дому културе у Бошњану Основна школа “Драги Макић” обележила је 9. мај, Дан школе и том приликом су подељене дипломе и похвале ученицима и наставницима који су у протеклих годину дана остварили запажене резултате.

Програм је почео химном Републике Србије “Боже правде” коју су извели ученици ове школе, а затим је директор Андрија Живадиновић поздравио окупљене нагласивши да овај дан за све запослене у школи, за ученике, родитеље и мештане Бошњана има велики значај и неизмерну важност.

“Значај овог дана и његову тежину додатно појачава и чињеница да школа ове године прославља вредан јубилеј, 130 година постојања и успешног рада, јубилеј којим би се ретко која школа у окружењу могла похвалити”, истакао је Живадиновић и подсетио да је давне 1888. године, августа месеца, на збору грађана села Бошњана одлучено да се упути молба тадашњем Министарству просвете и црквених дела како би се дозволило отварање школе у Бошњану, а са образложењем да се број ђака у Маскару и Бошњану увећао.

“Незадовољан ажурношћу чиновника министарства, кмет Бошњана Милован Мишковић, 20. септембра 1888. године, у име свих мештана, понавља молбу министру. Упорност кмета бошњанског и његовог емисара свештеника Брадића, који је лично министру морао да образлаже захтев, на крају се исплатио”, подсетио је Живадиновић на историјат школе у Бошњану и навео да је од те давне 1888. године до данас протекло 130 година успеха и изузетних резултата ученика који су похађали ову школу.

“Изнедрила је наша школа у том периоду велики број учених и умних људи, велики број стручњака и експерата у разним сферама и областима живота и рада. Према подацима којима школа располаже само у периоду након Другог светског рата бивши ученици наше школе стекли су преко 200 факултетских диплома, било је међу њима много доктора, професора, инжињера, правника и економиста, али и одређен број квалитетних људи који су заузели битне позиције у друштвено – политичком и привредном животу наше Републике”, навео је директор Живадиновић.

“Данас, почетком 21. века школа крупним корацима граби напред, трудимо се да малишанима нашег села, али и запосленима обезбедимо достојне услове школовања и васпитно – образовног рада. Наставни кадар којим школа располаже је изузетан и слободно могу рећи један од најквалитетнијих на нивоу Школске управе Крушевац што поткрепљују и резултати ученика у редовној настави на школским такмичењима, али и на завршном испиту за упис у средње школе”, рекао је Живадиновић и, у своје име и име запослених у овој образовној установи, обећао наставак борбе за знање и наставак преданог рада са децом.

У програму су учествовали ученици ОШ “Драги Макић” из Бошњана и Маскара, фолклорне секције ове образовне установе, а у холу Дому културе изложени су били ликовни и литерарни радови ученика, док је у преподневним часовима одржан и турнир у малом фудбалу на школском полигону.

Овом значајном јубилеју присуствовали су председник општине Варварин Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник Скупштин општине проф. Драгољуб Станојевић, његов заменик проф. Братислав Ташић, народна посланица у НСРС др Виолета Лутовац – Ђурђевић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћници председника општине Саша Срећковић, Оливер Бркић и Дејан Милановић, директор Земљорадничке задруге у Бошњану Томислав Станковић, као и парох бошњански Александар Лукић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x