Основци из Бошњана и Обрежа путовали свемиром

Ученици основних школа “Драги Макић” у Бошњану и “Мирко Томић” у Обрежу, захваљујући мобилном Планетаријуму Центра за промоцију науке из Београда, имали су прилику да “путују” свемиром, упознају сазвежђа, небеска тела и појаве у галактичким висинама из једног врло интересантног угла.

Кроз свемир је основце водио астроном аматер Петар Вукомановић који је малишанима кроз презентацију и своју причу открио многе тајне које крије свемир. Након презентације, Вукомановић је истакао да је био задивљен интересовањем основаца и питањима која су му постављали, изразивши очекивање да ће, можда и ова презентација, пробудити љубав према небеским висинима и сутрадан изнедрити неке нове научнике.

“Деци смо приказали шта се то ноћу дешава на небу и дубоком свемиру и да они сазнају још нешто ново и о Сунчевом систему и неким дешавањима у дубоком свемиру. Презентација је подељена у две целине, пре свега један историјат гледања у звезде, шта су то стари народи сматрали да се на небу налази и кроз то смо и приказали како изгледају те неке прве симулације, односно први почеци гледања у звезде. У другој целини, која је такође подељена на два дела, причали смо о Сунчевом систему, о свакој планети понаособ, наравно и о Сунцу, где има доста интересантних ствари и занимљивих чињеница које знамо, а затим смо у другом делу друге целине прешли на дубоки свемир где има фантастичних појава и дешавања попут експлозија супернове, затим судара галаксија, кластера звезда који сачињавају прелеп ватромет”, наводи Петар Вукомановић.

У срединама где су ова дешавања ретка деца су имала прилике да нешто ново чују, науче и виде на један потпуно другачији начин од начина на који уче у школама, а по Вукомановићевим речима овакве презентације су прилика да се прикаже доста интересантних ствари.

“На овај начин подстичемо децу не само да постављају питања, већ и да размишљају и да се баве самим собом, али и начином како ће нешто сазнати у будућности тако да сам, не само пријатно изненађен, већ и задовољан што су имали фантастична питања на која сам чак и ја морао онако добро да се замислим шта да одговорим. Ово је била прилика да им прикажемо доста интересантних ствари, намерно кажем ствари, а не чињеница зато што оно за шта ми сматрамо да је данас чињеница надам се да ће ове мудре и паметне главе у будућности доказати или да смо били у праву, или, можда још боље, да нисмо били у праву, јер све је могуће у астрономији”, закључује Вукомановић.

Мобилни Планетаријум по први пут је посетио ове две образовне установе, а малишани су након одржане презентације препуни позитивних утисака.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x