Период између два Дана општине обележен бројним активностима на побољшању услова живота и рада свих грађана

Свечаном седницом Скупштине општине Варварин, на којој су додељена највиша признања, Похвале и Захвалнице заслужним појединцима и грађанима, обележен је 23. септембар, Дан општине Варварин и 208. годишњица Варваринске битке.

Обележавање Дана општине Варварин започело је химном Боже правде у извођењу Хора Музичке школе “Стеван Христић”, а затим је свечану седницу отворио председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић који је, поздравивши присутне госте и грађане, најавио и скорашње потписивање споразума о сарадњи којим ће Општина Варварин и Општина Ползела из Словеније успоставити побратимске односе.

Полагањем венаца у “Саставцима” обележена 208. годишњица Варваринске битке

“Изузетну част нашој општини представља то што сте се данас окупили да заједно обележимо значајан дан из наше историје. Користим прилику да свим грађанима општине Варварин честитам 23. септембар, Дан општине Варварин, а ученицима и наставницима ОШ “Јован Курсула” Дан школе”, рекао је председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић.

Он је навео да је између две прославе Дана општине Варварин одржано 10 седница, Скупштина је донела важне одлуке које иду у смеру развоја општине Варварин и подупиру напоре општинског руководства да општина Варварин буде место где ће грађани имати боље услове за живот и рад.

Више од 70 излагача из целе Србије на IX Етно фестивалу у Варварину

Станојевић се похвалио да су одборници локалног парламента у протеклој години одговорно, предано и ефикасно, нагласивши да је скупштинска већина стабилна и да не постоје проблеми и потешкоће у функционисању највише институције општине Варварин.

“Овакав рад препознат је и од стране Владе Републике Србије где смо, уз помоћ и подршку министарстава, реализовали пројекте који су допринели развоју наше општине. Потенцијали које наша мала општина има су бројни и сигурно је да ће они бити основ за наставак успешне сарадње, како са министарствима тако и са јавним предузећима”, поручио је Станојевић.

После петнаестоминутног филма који је говорио о раду локалне самоуправе у протеклом периоду између две свечане седнице Скупштине општине и свему ономе што је урађено на побољшању услова живота свих грађана у општини Варварин, присутне је поздравио председник општине Варварин Војкан Павић и честитао свим грађанима Дан општине Варварин.

Захвалнице отаџбине војницима који су добровољно одслужили војни рок

Нагласивши да је протекла година обележена бројним активностима на побољшању услова живота и рада свих грађана наше општине, председник Павић је оценио да су најважније активности које је спроводило локално руководство презентоване у филму где су обухваћене само оне најкрупније инвестиције.

“Све оно што представља свакодневни живот, решавање ситних потреба наших грађана, су активности које свакодневно обављамо. Подсећањем на све оно што је урађено прилика је да смо за све ове активности имали пуну подршку Владе Републике Србије и ресорних министарстава са којима смо имали изузетно добру сарадњу. Велику захвалност дугујемо министру и државним секретарима из ресорних министарстава, као и захвалност за несебичну подршку нашег, слободно можемо рећи, суграђанина Братислава Гашића. Помоћ и подршка свих њих омогућила је да велики пројекти буду реализовани . Захваљујем свима што су имали разумевања за општину Варварин”, поручио је председник општине Војкан Павић изразивши уверење и да ће у наредном периоду бити остварена успешна сарадња.

Додељене Плакете и Захвалнице Општине Варварин заслужним грађанима и установама

На свечаној седници уручене су и Плакете општине Варварин и то Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Србије за велику помоћ у раду и развоју општине Варварин, ЈП “Путеви Србије” за велику помоћ у развоју путне инфраструктуре у општини Варварин, ЈВП “Србијаводе” за велику помоћ у развоју општине у области пољопривредеи ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина за постигнуте резултате ученика на републичким такмичењима и успешан рад у области образовања.

Захвалнице за претходну годину Скупштина општине Варварин доделила је Славољубу Михајловићу и Љубиши Павловићу из Маскара за добровољно давање крви више од 95, односно, 120 пута, Саши Јовановићу из Горњег Крчина за допринос у развоју пчеларства, Снежани Васић за допринос и развој школског спорта и физичке културе, Дражену Симоновићу за допринос у развоју кошарке код младих, Ненаду Жикићу из Обрежа за допринос у области хуманитарног рада и активности и Милану Кузмановићу из Горњег Катуна за велико залагање на пословима грађевинске оперативе ЈКП “Варварин” и уређењу градских и сеоских средина.

У име добитника Плакета и Захвалница захвалила се Драган Симић из ЈВП “Србијаводе” изразивши посебно задовољство што је Општина Варварин препознала улогу државе и њених инвестиција преко ЈВП “Србијаводе” и осталих добитника Плакета и што су за то добијене награде.

“Као што сте већ чули, ЈВП “Србијаводе” је у претходној и у овој години уложило 40.000.000,00 динара за санацију леве обале Велике Мораве у Обрежу. Сарадња са локалном самоуправом је од великог значаја за рад нашег предузећа, што у коначном резултира заштитом имовине грађана ове општине од великих вода, што је и најважнија делатност нашег јавног предузећа”, истакла је Драгана Симић.

Награде ученицима и наставницима

За освојено једно од прва три места на републичким такмичењима награђени су ученица Средње школе Варварин Марија Крсмановић (30.000,00 динара), ученици ОШ “Драги Макић” из Бошњана Жарко Матић (20.000,00) и Стефан Пантић (15.000,00) и четворо ученика ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина, Душан Милутиновић (30.000,00), Урош Панић (30.000,00), Далибор Јовановић (15.000,00) и Миљана Милосављевић (15.000,00), као и ментори награђених ученика, освајача награда на републичким такмичењима, наставници српског језика Саша Живадиновић, Гордана Каличанин и Јасмина Мијајловић, наставница техничког и информатичког образовања Ивана Марковић и наставник физичког васпитања Зоран Богдановић.

Општина Варварин наградила и противградне стрелце

Поред награђених ученика и наставника, општина Варварин наградила је новчаном наградом у износу од по 42.000,00 динара 18 противградних стрелаца који својим радом чувају пољопривредне усеве наших пољопривредника, па су на тај начин заслужни за допринос у развоју пољопривреде.

Свечаности поводом Дана општине Варварин присуствовао је велики број градоначелника и председника општина из Србије, делегација Општине Ползела из Словеније, представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, одборници, директори јавних предузећа и установа, свештенство Темнићког намесништва и Епархије крушевачке, као и велики број грађана.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x