Захвалнице отаџбине војницима који су добровољно одслужили војни рок

Министарство одбране Републике Србије, Центар Министарства одбране у Крушевцу и Војска Србије, на основу Правилника о признањима и неновчаним наградама доделило је Значке војницима на добровољном одслужењу војног рока и Захвалнице “Отаџбина”.

На свечаној седници Скупштине општине Варварин, поводом 23. септембра, Дана општине Варварин, начелник Регионалног Центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић уручио је Значке и Захвалнице “Отаџбина” делу војних обавезника који су у року одслужили војни рок са оружјем у периоду од 2011. до 2016. године, а које је са територије општина Варварин и Ћићевац упутио Центар Министарства одбране у Крушевцу.

Пожелевши локалном руководству и свим грађанима општине Варварин срећан празник, начелник Регионалног Центра МО Ниш пуковник Ненад Марковић поручио је да нас “време у коме живимо сурово учи и опомиње, по ко зна који пут, да ниједна победа малих није заувек и за сва времена, да не постоје вечита пријатељства, да су само интереси вечити”.

“Сећање на једно друго време, на време у коме је част била важнија од живота, на време блиставих и сјајних победа српске војске из буна, бојева и ратова када су наши преци односили победе над непријатељем на бојном пољу, и данас надахњује, много година касније, и нема Србина коме се очи не напуне сузама када помене своје претке и сети се јунака знаних и незнаних”, овим речима започео је своје обраћање пуковник Марковић и додао да нама Србима, лаким на сузе, тврдим на муци и осетљивим на неправду, сузе никада нису биле савезник.

“Напротив, замуте нам вид и само сметају да јасније сагледамо своје и предвидимо неко будуће време, време које се овде у Србији вековима исто рачуна, на предратно и послератно. Поменућу поново, јер заслужују да се помену и памте, последње речи Светозара Марковића, радикалног социјалистичког интелектуалца, оснивача социјалистичког покрета у Србији, револуционара, родољуба, националисте, новинара и ко зна шта све не, својим уплаканим следбеницима у својој 29. години када је напуштао овај свет, негде далеко у туђини: “Задржите сузе и радите за свој народ”. И само због тог и још због много чега мали морају много да раде за себе, за свој народ, али и за време које долази”, поручио је пуковник Ненад Марковић.

По први пут у општини Варварин, начелник Регионалног Центра МО Ниш пуковник Ненад Марковић, заједно са председником општине Варварин Војканом Павићем, доделио је Значке и Захвалнице “Отаџбина” војницима који су добровољно одслужили војни рок са оружјем у периоду од 2011. до 2016. године.

“Онда када су имали могућност избора, одлучили су се да то часно и поштено ураде, служећи војни рок са оружјем у јединицама Војске Србије, а свима нама дајући наду да за Србију још увек има наде. Даме и господо, војник је данас у Србији поново цењен, а војничка униформа популарна јер нас подсећа на славне дане наше прошлости, на дане ратова и великих ратника, на дуг једног времена и на наше претке, а нашим прецима можемо да се поносимо само ако се они нас не стиде”, рекао је пуковник Марковић честитавши војницима одслужење војног рока и пожелевши им да стечена знања, навике и вештине никада практично не проверавају, већ да часно и поносно носе додељена признања, војне значке и Захвалнице “Отаџбине”, као и да се уредно одазивају војном позиву оног тренутка када их отаџбина позове и када јој требају.

Ово велико признање, Значке и Захвалнице отаџбине, понели су Александар Марјановић, Александар Милојевић, Срђан Јовановић, Милош Томић, Бобан Минић, Ана Бегуш, Никола Вељковић, Стефан Гачић и Милан Вујић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x