Пет година успешног рада Средње школе “Ушће” из Београда, Одељења у Трстенику: Неравноправност приватних школа у Србији у односу на државне

Велико интересовање ученика осмог разреда влада за медицинску школу – општи смер и за физиотерапеутске техничаре. До сада је пријављено 40 полазника, а смер информатике биће преуређен да би био конкурентан актуелној ситуацији у Трстенику и Врњачкој Бањи.

Средња школа “Ушће” у Трстенику почела је да ради 1. септембра 2017. године са само шест ученика, а сада има 115 редовних и 30 ванредних ђака. Мукотрпним радом свих запослених, ова школа остварила је запажене успехе и стекла поверење и родитеља, али и друштвене средине, наводи руководилац Школе др Сузана Пајић.

“Специфичност наше школе је рад у малим групама где сваки ђак појединац долази до пуног изражаја, јер наставник са њим индивидуално ради. Због тога, као и због примене модерних технологија у настави наши ђаци су презадовољни. Наш проблем са државним установама и институцијама је стварно велики. На пример, са Пореском управом месецима не можемо да регулишемо односе и проблеме и изненађени смо да одговорни у тој служби нису у стању да на прави начин у службеним просторијама обаве службени разговор већ нас примају на разговор у ходнику што је испод части, угледа и одговорности просветних радника. Школска управа у Крушевцу не комуницира са нама на прави начин, што је дошло до изражаја у фази припреме државне матуре. Ми плаћамо редовно порезе држави, као и све доприносе од плата у износу од 60 посто, званично смо верификовани у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије, а сви они се према нама не понашају на исти начин и равноправно са државним просветним установама. Последњи пример је уплата 10.000,00 динара за просветне раднике у државним школама где су тај новац примиле и службе које сарађују са школама – обезбеђење, а наставници у приватном сектору нису”, каже др Сузана Пајић.

Она даље констатује да у Србији влада огромна дискриминација према ученицима, студентима и професорима приватних школа и факултета.

“Рецимо, они не могу добити стипендије и кредите за своје школовање без обзира на успех који остварују. У Трстенику прошле године на билбордима су били представљени најбољи ученици основних и средњих школа, а наша најбоља ученица није била заступљена. Она је била разочарана, ми смо се сви питали зашто и ње нема међу најбољим ђацима Трстеника, а својим великим радом и оствареним резултатима је то заслужила. Професори са приватних факултета немају приступ базама података у Народној библиотеци Србије, што је за нас било шокантно, а та подршка је омогућена професорима на државним факултетима. То је још један пример дискриминације, иако сви ми и наше установе у којима радимо редовно плаћају све порезе и доприносе држави”, констатује др Сузана Пајић

У част 9. маја, Дана победе у Другом светском рату, Школа је организовала квалитетан културно – забавни програм и одржала представу о НАТО агресији 1999. са акцентом на рушење моста у Трстенику – “Да наша  рила никада не буду сломљена”. Сви посетиоци су били одушевљени програмом, а међу њима су били и представници локалне самоуправе, директори средњих школа, родитељи и други.

Школа има квалитетне ђаке који су успешни на општинским, окружним, регионалним и републичким такмичењима. Наставу изводи на смеровима: информатичка гимназија, медицинска сестра – техничар, физиотерапеутски техничар, техничар обезбеђења и правно-пословни техничар, а планира оснивање нових смерова и модернизацију наставе.

Поред Трстеника и Врњачке Бање школу похаађају и ученици из Краљева и Крушевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x