Плесали и крушевачки матуранти

Град Крушевац у сарадњи са средњим школама и ове године је организовао Плес матураната у највећем омладинском пројекту у Европи – “Плес толеранције”. Око 220 ученика завршних разреда средњих школа, “Плесом толеранције”, уз кораке кадрила и музику Штраусове оперете “Слепи миш”, тачно у подне, на платоу испред Дома синдиката, заиграли су са вршњацима из целе Европе.

Матурантска парада у Србији се одржава од 2006. године. До сада је, путем плеса, спојено преко 300.000 матураната из 100 градова и то из Словеније, Италије, Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Бугарске, Румуније, Албаније и Украјине. Само у Србији, тачно у подне, око 12.000 матураната из 37 градова, испратило је симболично, безбрижни период школовања и улазак у “свет одраслих”.

Циљ овог пројекта је промоција толеранције, мира и пријатељства и повезивање младих кроз плес у целој Европи. Матуранти су сами изабрали синхрону игру на улицама и трговима, као начин прославе, са јасном поруком да су за ненасиље.

Њима се обратила заменик градоначелника Весна Лазаревић са речима: “Драги моји матуранти, у име града Крушевца и у своје име желим вам успешан завршетак матуре. Такође, желим да у будућности ваше знање, способност и ентузијазам уткате у лепшу, бољу, перспективнију Србију, а да се по завршетку жељених факултета вратите у наш Крушевац и доприносите његовој изградњи и привредном, културном и спортском развоју”.

Организатор манифестације је град Крушевац, у сарадњи са Крушевачким позориштем и Културним центром Крушевац.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x