Подизање свести о безбедности деце у саобраћају

Црвени крст Варварин, у сарадњи са основним школама на територији општине Варварин, Предшколском установом “Наша радост”, Саобраћајном полицијом ПС Варварин и Патронажном службом Дома здравља “Др Властимир Годић”, обележио је и ове године Месец безбедности деце у саобраћају.

“У саобраћају се само једном греши, а најчешће грешке због којих деца страдају у саобраћају су када се дете отргне од родитеља, ако потрчи за лоптом, ако истрчи из дворишта, ако истрчи испред или иза заустављеног возила јавног превоза, ако потрчи према члану породице или познанику који стоји на другој страни улице или ако претрчи улицу бежећи од другог детета, као и када се игра на улици или неправилно креће коловозом”, наглашава секретар варваринске организације Црвеног крста Ружица Живановић.

Са саобраћајном полицијом ПС у Варварину, у склопу ове акције организован је прелазак улице деце на пешачком прелазу у близини школе, као и заустављање возача и провера знања возача у познавању саобраћајних прописа и знакова. Уколико су возачи поступали исправно и одговарали тачно на постављена питања добијали су бомбону, а ако нису одговарали тачно или су прекршили неки саобраћајни пропис, добијали би парче лимуна који су морали да поједу на лицу места.

Основни циљ ове активности је безбедно учешће деце у саобраћају, односно промоција адекватног понашања свих учесника у саобраћају, како деце тако и возача. На тај начин се доприноси смањењу броја повређених и страдалих особа у саобраћају, док из Црвеног крста у Варварину апелују на све возаче да посебно обрате пажњу на безбедност деце у саобраћају.

“Са децом је одржана радионица, саобраћајни полицајац их је упознао са правилима пешака у саобраћају (којом страном улице да се крећу, где да прелазе улицу, како функционише семафор) и првацима је подељен промотивно-едукативни материјал и распореди часова са саветима о понашању у саобраћају”, истиче Ружица Живановић додавши да треба посветити више времена саобраћајном васпитању деце и спречити њихово страдање у саобраћају

 

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x