Струковно удружење полиције упутило апел учесницима протеста

Струковно удружење полиције апеловало је данас путем саопштења на грађане који исказују незадовољсто поводом објављених резултата гласања за председника Републике Србије спонтаним окупљањем на улицама градова широм Србије да поштују Закон о јавном реду и миру, да поступају по препорукама, упозорењима и наређењима полиције.

“Слобода окупљања представља уставно право грађана, али наглашавамо да се односи на право мирног окупљања грађана. Зборови, демонстрације и друга окупљања грађана на отвореном простору пријављују се државном органу, у складу са законом”, наглашавају из овог полицијског удружења и подсећају да се слобода окупљања може законом ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.

“Дакле, не треба да се злоупотребљава право окупљања нити да се због незадовољства неколицине нарушава мир и спокојство, као и воља већине јер је управо то принцип демократије и демократског друштва”, поручују из Струковног удружења полиције.

Такође, Струковно удружење полиције апелује и на своје колеге полицијске службенике да поступају у свакој ситуацији професионално у складу са Кодексом полицијске Етике, устаљеном методологијом рада, полицијском тактиком и методиком, те у оквирима својих овлашћења, закона и прописа, поштујући људско достојанство и личност човека.

“Полиција је до сада доказала, без обзира на све тешкоће и реформе кроз које пролази, да је дорасла сваком задатку и да је професионално изнела сваки задатак који јој се поставио посебно узимајући у обзир скорашњу ситуацију и ангажовања око миграната, ангажовања у копненој зони безбедности, обезбеђења спортских манифестација високих ризика и остало”, закључује се у саопштењу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x