Постављено спомен обележје др Сави Станојевићу у трстеничком Дому здравља

У приземљу зграде Дома здравља у Трстенику постављено је достојно спомен обележје доктору Сави Станојевићу, познатом и храбром лекару чије име и данас носи ова здравствена установа у Трстенику.

Др Станојевић се посебно истакао подвигом октобра 1942. године када је од депортације Рома у Осаоници, трстеничком приградском насељу, од стране немачких фашиста, спасао преко 300 Рома. Био је и добар и признати лекар који је, осим амбуланте, ординирао по позивима и ван ње помажући тако и лечећи своје пацијенте.

Др Сава Станојевић

“Доктор Сава је изузетном манипулацијом, постављањем табле са натписом “Овде влада пегави тифус”, успео да одврати нацисте да не депортују све Роме и тако униште део насеља у Осаоници. Ромима је наредио да буду у својим кућама, да леже у креветима и на поду правећи се да имају болове. Када су нацисти то видели, одустали су од депортације и наставили пут према Краљеву. Тај дан свога спасења и данас славе Роми у овом насељу, редовно обилазе гроб др Саве, пале свеће и полажу цвеће, а већи број породица славе тај дан као своју крсну славу”, каже Александар Митровић из једног од удружења трстеничких Рома.

Тако је др Сава овим подвигом ушао и у историју. Вајар проф др Драган Димитријевић, пореклом из овог краја, као свој допринос поклонио је трстеничком Дому здравља спомен обележје посвећено др Сави у облику медаљона, од бронзе, које је постављено на зиду у приземљу.

Директорка ове здравствене установе др Жаклина Ристић захвалила је проф. др Драгану Димитријевићу на овом вредном поклону и истакла да је ово обележје заслуга др Саве, а које ће увек подсећати на његову доброту и велику хуманост, али и сналажљивост и храброст коју је исказао као лекар.

Дао је тако пример и запосленима у Дому здравља како се поштује и спроводи Хипократова заклетва и како се исказује хуманост према пацијентима.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x