Повећање енергетске ефикасности национални циљ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас у Трстенику да повећање енергетске ефикасности не значи само ниже рачуне за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

Михајловић је обишла радове на унапређењу енергетске ефикасности у ОШ “Живадин Апостоловић”, као и породицу Мијаиловић, која је добила субвенције државе за замену столарије на породичној кући. Она је указала на то да је Трстеник једна од општина које су раније схватиле да је важно улагање у повећање енергетске ефикасности и заштиту животне средине.

Према њеним речима, радови на замени столарије у  школи биће завршени до 4. децембра, након чега ће рачуни за грејање убудуће бити за 40 одсто мањи него до сада, што је додатни новац који ће моћи да се уложи у нове пројекте.

Потпредседница Владе је данас обишла и једно од 23 домаћинства која су потписала уговоре о замени столарије, поручивши да је подизање енергетске ефикасности национални циљ и један од најважнијих пројеката у енергетици.

“Са 67 градова и општина потписали смо уговоре за замену столарије, а са њих 37 за постављање панела. Држава ће обезбедити половину средстава за оба пројекта. Већ у јануару биће нови јавни позив за замену столарије, а до краја године сигурно још три”, истакла је Михајловић.

Председница Општине Трстеник Милена Турк истакла је да је инвестиција вредна 23 милиона динара, при чему Министарство учествује са више од 16 милиона динара.

“Пројекат је од виталног значаја за школу, јер практично од изградње није било већих инвестиција. Надам се да ћемо у наредном периоду, уз подршку Министарства, моћи да унапредимо енергетску ефикасност и у другим јавним објектима”, рекла је Турк.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x