Председник Вучић обишао радове на изградњи Моравског коридора, деоница Појате – Крушевац најкасније до Нове године

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне Коридоре 10 и 11. Том приликом председник је поручио да ће Србија наставити да гради и ради на својим важним пројектима, као што је овај и најавио да ће ауто-пут до Крушевца бити завршен најкасније до Нове године.

Председник Вучић је рекао да на градилишту Моравског коридора има 3.600 радника и да је за тај пројекат експропријација земљишта потпуно завршена. Истакао је да је тај ауто-пут веома важан за подизање и Крушевца и Трстеника, где треба урадити индустријску зону и довести три или четири фабрике, које би биле спас за смањење незапослености у том крају.

“За нову годину сви ће имати аутопут од Појата до Крушевца”, рекао је Вучић и додао да ће то пуно значити за привлачење инвеститора.

Фото Танјуг: Тара Радовановић

Питао је директора Коридора Србије Александра Антића када ће бити завршена деоница од Краљева до Чачка и добио одговор да ће то бити почетком 2024. године, а да ће онда бити спојени градови Крушевац и Краљево, што се очекује почетком 2025.

Истакао је да је на Моравском коридору урађен најтежи део посла на првој деоници и да је све готово на првом сектору.

“Честитам на томе како иду радови”, поручио је Вучић извођачима радова и додао да је од 3.600 радника, око 1.700 наших грађана.

Вучић је рекао да ће се завршетком обилазнице око Крагујевца и спајањем са Коридором 11 бити умрежена цела Србија. Подсетио је да се гради и Дунавска магистрала, да ће аутопут према Вршцу додатно допринети развоју Панчева, који је, каже, град будућности, који ће најбрже расти због индустријске зоне и квалитета фабрика које су дошле.

Фото Танјуг: Тара Радовановић

“Највише ће расти Панчево, али и Алибунар, Ковин, цео вршачки крај. Никада томе нема краја, када кренете да градите гледате шта је ново и шта треба да урадите”, нагласио је он.

“Рекао сам Братиславу Гашићу у Крушевцу само још Космодром да направимо. Погледајте како је изгледао тај град пре десет година и како изгледа данас. Добиће аутопут, отварамо аеродром, а знам Бату и председницу који ће тражити касније да проширимо писту да слећу велики авиони”, рекао је Вучић.

Он је истакао да се то све може само ако има привредни раст.

Оценио је да фирма “Бехтел Енка” ради изванредан посао и додао да се тај пројекат гради тако брзо само захваљујући “UK financingom“, који посебно воли министар финансија Синиша Мали.

Вучић је казао да ће ово бити најбољи аутопут који повезује цео моравски део са Београдом, Нишом и западном Србијом.

“Много срећан када дођем овде и видим да ово напредује. Волео бих да све буде завршено до децембра да људи који долазе за празнике буду поносни на своју земљу и размишљају о повратку”, рекао је председик Вучић.

Фото Танјуг: Тара Радовановић

Дужина Моравског коридора је 112,37 километара, на њему се гради 88 мостова и надвожњака, 29 подвожњака и 11 петљи, а биће и уређен ток Западне Мораве. Радове изводи турско-амерички конзорцијум Бехтел Енка, а вредност радова је 745 милиона евра. Саобраћајница је пројектована за брзине до 130 километара на сат и биће први домаћи дигитални ауто-пут. Такође, Моравски коридор биће и најшири ауто-пут у Србији.

Када буде завршен спајаће ауто-пут Београд-Ниш са аутопутом “Милош Велики” и повезаће већи број локалних самоуправа у централној Србији, а од њега се очекује да допринесе новим инвестицијама, запошљавању и знатном повећању стандарда живота становника овог дела Србије. Моравски коридор ће повезивати сва већа насеља централне Србије имеђу Појата и Чачка – Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак. Градња Моравског коридора, тзв. ауто-пута на “три Мораве”, почела је крајем 2019. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x