Аеродром Росуље отворен за саобраћај, потенцијал за развој туризма и долазак нових инвеститора

Аеродром Росуље код Крушевца данас је, у присуству председника Србије Александра Вучића, свечано отворен за авио-саобраћај. Ово је први спортски аеродром у оквиру Аеродрома Србије, а свечано отварање приређено је након две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342 милиона динара.

Аеродром Росуље, који се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара, моћи ће да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација.

Фото Танјуг: Страхиња Аћимовић

“Бизнис авијација расте најбрже у целом свету”, истакао је председник Вучић приликом отварања новог аеродрома. Он је навео да аеродром Росуље има најмодернију писту и хангаре за мале авионе и најавио да ће за годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.

“Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је циљ да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају, већ и за међународни саобраћај. “Мораћемо да га оспособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР”, рекао је Вучић.

Фото Танјуг: Страхиња Аћимовић

Председник Републике је истакао да ће коришћењу аеродрома Росуље допринети много и ауто-пут који ће ту проћи, као и брза пруга. “То ће додатно привући инвеститоре у овај део Србије, као и даље повећање плата и пензија у Србији”, рекао је Вучић. Истакао је да је држава уложила 478 милиона динара у аеродром Росуље и истакао да су то платили грађани Србије. Изразио је уверење да ће тај аеродром допринети даљем развоју туризма у овом делу Србије и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства.

Председник Вучић је најавио да ће држава уложити новац и у аеродром у Бору, као и у неки аеродром на југу земље.

“Посебно ми је драго због аеродрома Росуље код Крушевца. Пилоти, углавном из Трстеника, рекли су ми да би било добро да и на југу направимо овакав аеродроом. Затим, да видимо у Бору да обновимо све оно што смо још изградили 1985. године”, рекао је Вучић новинарима.

Фото Танјуг: Страхиња Аћимовић

Аеродром Росуље се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар, поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара. Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, као што су спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта. “Росуље” су прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.

На аеродрому Росуље је одржан аеро-митинг коме су присуствовали и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и велики број грађана.

Фото Танјуг: Страхиња Аћимовић
0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x