Пројекат “Имам диплому и слободан сам” одраз реалне потребе општине Варварин да ради на проблему раног напуштања образовања

У малој сали Општинске библиотеке Варварин одржана је презентација пројекта “Имам диплому и слободан сам” за који је општина Варварин добила директну донацију из Европске Уније. Ово је, према речима председника општине Варварин Војкана Павића, већ други пројекат за који ова локална самоуправа добија директну донацију од стране ЕУ.

Павић истиче да је овај пројекат настао као одраз реалне потребе општине Варварин да ради на проблему раног напуштања образовања и изласка из система образовања, стављајући на тај начин децу и младе у приоритете локалне заједнице, како је иначе и дефинисано у општинској стратегији социјалне заштите.

“Како средства из локалног буџета нису довољна да задовоље све потребе локалне заједнице, локална самоуправа је одлучила да побољша постојеће и уведе нове приступе овом проблему кроз развојне пројекте уз помоћ донаторских фондова. Стварањем институционалног и нормативног оквира за суочавање са овим проблемом и реализацијом годишњег акционог плана, општина Варварин ће покренути један непрекидни низ спровођења мера превенције и интервенције и компензационих међуселекторских мера”, објашњава Павић и додаје да рано напуштање школе и одустајање од формалног образовног система представља проблем са којим се суочавају, поред Србије, и све остале земље у свету, док је држава, иако је овај проблем био препознатљив, пре само неколико година постала свесна њеног обима и значаја, а он још увек није системски изражен код нас.

Говорећи о последицама раног напуштања школе и одустајања од формалног образовног система, председник Павић истиче да су последице видљиве на неколико нивоа. На индивидуалном су у питању фрустрација, друштвена маргинализација, суочавање са пословима у сивој зони без здравственог и пензионог осигурања, са смањеном могућношћу сталног запошлења. На социјалном нивоу, низак образовни ниво популације и висока стопа незапослености доносе и велика издвајања за социјалну помоћ и повећање деликвентног понашања, док на економском нивоу последице су смањени економски напредак и мањи раст привреде.

“Овај пројекат предвиђа спровођење низа активности од којих многе од њих имају иновативни карактер, а у случају успешне реализације овог пројекта, он ће послужити као пример добре праксе за установе које се баве овим проблемом, као и за друге градове и општине у Србији које тек треба да се систематски суоче са овим проблемом”, наглашава он.

Менаџер пројекта “Имам диплому и слободан сам” Марија Веслигај истиче да се овај пројекат састоји из две групе активности. Она објашњава да ће се у првој групи активности радити на стварању институционалног и нормативног оквира у којима ће функционисати општински интерсекторски тим који је важан да, као неки кровни тим, удружи све раположиве ресурсе и капацитете општине Варварин јер је “илузорно сматрати да свака институција или организација може сразмерно да ради на овом проблему и да добре резултате”.

“Није одрађено истраживање и не зна се колико заиста деце није завршило школу и колико је људи који немају диплому и који припадају тој нискообразовној структури на територији општине Варварин. Ми ћемо, у оквиру тих активности, одрадити и истраживање и акциони план који ће предвидети неке нове активности, а и уврстити већ постојеће “, најављује Марија Веслигај.

Кад је у питању друга група активности, ради се о пружању мера, а предвиђено је да се, кроз циљне групе, деца и родитељи, а највише професори и специјалне службе у школама, мотивишу да раде на том проблему.

У склопу презентације овог пројекта, свим основним школама са територије општине Варварин и Средњој школи Варварин, као и Општинској библиотеци, подељено је по осам лаптопова, фотоапарати, камере, а подељено је и укупно 120 лопти за фудбал, кошарку, одбојку и рукомет, док је обезбеђено и 24 конструкције за кошеве са таблама које ће бити постављене у школским двориштима.

Иначе, пројекат “Имам диплому и слободан сам” реализују у партнерству општина Варварин и Удружење самохраних мајки “Кнегиња Милица” из Крушевца, а вредност овог пројекта износи 181.459,20 евра, од чега је донација Европске Уније 161.262,79 евра.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x