Пројекат “Млади оспособљени за привређивање у свом дому у свом селу” добио подршку Министарства туризма и омладине

Низ успешних активности до сада је кроз пројекте реализовао Центар за децу и омладину Врњачка Бања. У току је реализација пројекта “Млади оспособљени за привређивање у свом дому у свом селу”, који је подржало Министарство туризма и омладине Републике Србије, а према речима председнице Центра за децу и омладину Врњачка Бања и координатора пројектних активности Валентине Крстић сарадници на овом пројекту су Факултет за хотелијерство и туризам Универзитета у Крагујевцу у Врњачкој Бањи, Угоститељско – туристичка школа са Домом ученика у Врњачкој Бањи, Пољопривредни факултет у Земуну, у оквиру Универзитета у Београду, са којима су потписани споразуми о сарадњи.

Очекује се потписивање споразума и са Пољопривредним факултетом у Чачку – Универзитета у Крагујевцу, а свеобухватни циљ пројекта је организовање радионица за стручно усавршавање у области руралног туризма, ради унапређења знања и вештина младих из сеоских средина и смањења њихове незапослености, најављује Валентина Крстић. Стручни сарадници за реализацију овог пројекта су проф. др Драго Цвијановић, проф. др Марија Костић, проф. др Сретен Јелић, проф. др Зоран Рајић, др Јелена Чеперковић, дипл. економиста Михајло Петровић и мр архитектуре Марија Штрбановић. Аутор и менаџер овог пројекта је Валентина Крстић, а асистент менаџера је Ивана Давидовић.

“Овај пројекат, од активности, подразумева успостављање сарадње са образовним институцијама, обавештавање и отворени позив за пријављивање ученика, студената и незапослених младих људи из руралних средина, избор полазника и планирање термина обуке, затим реализацију обука, односно радионица на теме: “Врхунске услуге у руралном туризму”, “Примена иновација у руралном туризму” и “Израда бизнис плана за процену инвестиције претварања пољопривредног газдинства у сеоско туристичко домаћинство’”, каже Валентина Крстић.

“Пројекат предвиђа обављање стручне праксе младих у еко-етно комплексима код привредника, пружаоца услуга у сеоском туризму. Посета појединим сеоским домаћинствима заинтересованих младих корисника који планирају да их уреде ради издавања, а пројекат предвиђа и менторску подршку за израду бизнис планова младима који планирају да покрену сопствени бизнис у сеоском туристичком домаћинству и израду предлога архитектонских решења за реконструкцију или адаптацију домаћинства”, појашњава Валентина Крстић.

Према резултатима пројекта, специфична знања и вештине за бављење туризмом добиће укупно 14о младих из руралних подручја, 105 студената и 35 средњошколаца, а 20 младих људи ће стећи практична искуства за вођење бизниса на селу. Шесторо младих ће добити грађевинска идејна архитектонска решења за реконструкцију постојећих објеката, уређења дворишта, као и почетни капитал за покретање посла, а уз подршку ментора шесторо младих ће добити израђене бизнис планове за еко-етно туризам. У наредне две до три године се очекује да неколико младих људи покрене сопствени бизнис и почне да прави приходе.

Прва обука на тему “Рурални туризам” одржана је на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи 23. октобра ове године. Проф. др Драго Цвијановић је студентима приближио карактеристике, услове и могућности за бављење овом врстом туризма и указао на предности које имају сеоска пољопривредна газдинства. Друга обука на тему “Рурални туризам” одржана је сутрадан, 24. октобра, у Угоститељско – туристичкој школи са Домом ученика, а проф. др Драго Цвијановић је ученицима четвртог разреда туристичких техничара и угоститељских техничара говорио о појму и значају руралног туризма у нашој земљи и компаративним предностима које постоје у различитим крајевима Србије

У овој области постоји шанса за сваког ко озбиљно приступа овом послу, рекао је током предавања проф. др Драго Цвијановић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x