Промовисан роман “Плави гавран”, дело посвећено Бачини и људима који су обележили историју овог краја

Срђан Серж Милановић пореклом је из Јагодине, живи и ради у Паризу, али га сећање на детињство везује за Бачину где је проводио летње распусте код својих рођака. Баш тај период његовог живота је био и иницијална каписла да се добар део радње романа “Плави гавран” дешава у Бачини.

“Почетак романа креће у Бачини и у варваринском крају, говори о неким ликовима који су живели у овом селу и који су, некако, обележили историју овог места. Ја вучем порекло из Бачине, мајка мог оца покојна је пореклом одавде и хтео сам, на неки начин, овом књигом да одам почаст свим тим људима и да мало причамо о овом крају, о Варварину, Бачини и свим неким знаменитим људима који су живели овде”, истиче књижевник Срђан Серж Милановић.

О књизи је говорио и познати нишки писац и новинар Бранислав Јанковић, а Милановићу је уручена “Јухорско око – слика на свили Злате Живадиновић”. Аутор романа додаје да је, кроз писану реч, желео да сачува сећање на људе који су обележили један период темнићког краја и Бачине.

“Нека од најлепших успомена која ме везује за овај крај, мој отац је имао деду, фамилија Јоваџића, сећам се да ме је водио са собом кад је чувао овце, учио ме је да возим трактор, хватао сам рибе овде на Каленићкој реци, фантастичне успомене ме везују за овај крај и ово је за мене било најбоље село. С обзиром да се трећина романа “Плави гавран” дешава у Бачини мислим да је и био ред да се овде одржи промоција”, рекао нам је Милановић.

У наставку вечери, у порти цркве Преображења Господњег у Бачини, одржано је и књижевно вече у коме су стихове својих песама казивали завичајни песници из Варварина, Параћина и Трстеника, а сам програм је био зачињен и музичким тренутком: звуцима фруле Зорана Максимовића и хармонике Саше и Лазара Милићевића.

Организатори овог догађаја били су Општинска библиотека Варварин, Удружење “Долина Бачине” и Месна заједница Бачина.

4.3 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

1 Коментар
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Професор
Професор
8 месеци раније

Занимљиви и слаткоречиви гости, леп амбијент, добра организација. Надам се ускоро сличном догађају.

1
0
Ваш коментар на ову вест?x