У дворишту КПЗ прослављена песничка слава Иконе Пресвете Богородице Тројеручице

У организацији Културног центра Крушевац (КЦК), у дворишту КПЗ у улици Мајке Југовића, 25. јула је одржана традиционална слава песника и књижевника Крушевца – Икона Пресвете Богородице Тројеручице. У име Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ наступили су: Љубодраг Обрадовић, Слађана Бундало, Латинка Ђорђевић и Данијела Јевремовић.

Песничко приношење, беседом благословио је секретар Еперхије крушевачке протојерреј ставрофор Драги Вешковац. Скуп је поздравила директорка КЦК Виолета Каплаеревић и отворила својом пригодном песмом. Учествовали су књижевни ствараоци: Момир Драгићевић, Олга Петковић, Љиљана Пантелић, и Гордана Симић, духовне песме је отпевао Хор “Свети Кнез Лазар”, под диригентском палицом Ружице Вешковац, а инструменталне нумере су извели Милица и Немања Симић (кларинет и виолина).

Лидија Ужаревић је водила програм, који је осмислио и уредио Небојша Лапчевић. Овогодишњи колачар била је Данијела Лазић, a колачарство је преузела Виолета Капларевић, директорка КЦК.

Икона Пресвете Богородице Тројеручице најпоштованија је у српском народу. Предање каже да је исцелила руку Светог Јована Дамаскина, који се борио против иконобораца и због тога је од стране дамаског калифе кажњен одсецањем руке. Ожалошћен, Св. Јован молио се пред иконом Пресвете Богородице и тада се догодило чудо! Богородица га је исцелила. Из захвалности за учињену милост, Свети Јован је икони Богородице придодао још једну руку. Тако је икона названа Тројеручицом.

Икона је дуго чувана у дому Немањића, а када су Турци окупирали Србију, монаси су из Студенице икону везали за једног магарца и пустили га да иде по Божијиј вољи. Магаре се, прошавши кроз читаву Србију и Македонију, на крају зауставило код Свете Горе.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x