Радови на рекултивацији и санацији несанитарне депоније у Осаоници у току

У току су радови на рекултивацији и санацији несанитарне депоније у приградском насељу Осаоница, а према речима председнице општине Трстеник Милене Турк ова депонија има површину од 7 хектара и радови ће бити изведени на две трећине депоније, док ће на остатку простора бити постављена најсавременија санитарна касета за третман отпада.

“Овај веома важан посао би требало да се заврши до краја марта месеца 2022. године. До сада је санација и рекултивација коштала 11 милиона динара, саграђено је истресалиште, урађени биотрнови, инсталације и постоље за ново постројење за процедне воде. У другој фази, за коју је већ потписан уговор, Министарство за заштиту животне средине определило је 66 милиона динара2, истиче председница општине Милена Турк.

Она је додала да је у остатку депоније планирано да изградњом санитарне касете отпад буде одлаган по свим еколошким стандардима. Исто тако је планирано да локална самоуправа пређе у потпуности на Краљевачку регионалну депонију, док ће садашње сметлиште бити притворено у зелену површину.

На подручју трстеничке општине ЈКСП “Комстан” редовно врши одвожење смећа, а у међувремену се припрема пројектна документација и стварају се услови за примарну селекцију и изградњу трансфер станице.

“У Осаоници је отпад одлаган 40 година, а прикључењем на систем у Краљеву решићемо велики проблем. Уз помоћ депонијског гаса производиће се електрична енергија, а како нам је рекла министарка Ирена Вујовић, депонија у Осаоници је била једна од приоритета за затварање. Када се санирају и затворе ове две трећине депоније почеће са радом постројење за процедне воде које је добијено из донације Швајцарске и чији је износ 150.000 евра и то постројење ће користити депонијски гас. Посао по посао реализујемо и то наши грађани виде”, поручила је председница општине Трстеник Милена Турк.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x