Ранословенско насеље на локалитету “Арчиновица” у Селишту

Стручњаци Археолошког института у Београду и Народног музеја у Крушевцу дошли су, после дужих истраживања, до више великих открића на локалитетима. Тако су у насељеном месту Селиште, на локалитету “Арчиновица”, дошли до новог открића ранословенског насеља које, према веровању археолога, датира из IX и X века.

Археолог Марин Бугар из Народног музеја у Крушевцу каже да је ово налазиште откривено после ископавања на локалитету “Конопљара”, у насељеном месту Читлук код Крушевца, као и “Бедем” у Маскару код Варварина, а дуж прве деонице будућег ауто пута Појате – Прељина се већ годину дана истражује локалитет.

“Ту смо истраживањем открили две средњевековна објекта из IX и X века, на врло плиткој површини. Сада радимо на томе да откријемо функцију објекта, неће бити баш једноставно јер морамо сагледати сав археолошки материјал. У једном објекту нашли смо простор за седење и отиске стубова, а у другом објекту су богатији налази који указују на стални стамбени карактер. На поменутом локалитету пронашли смо, осим керамике и различите алатке и део рога од јелена. Ранословенско насеље на локалитету “Арчиновица” у насељеном месту Селиште простирало се на половини зоне експропријације земљишта од 3,5 хектара. Радимо и даље и биће нових информација”, објашњава археолог Милица Радишић из Археолошког института у Београду.

Пошто је земљиште откупљено од власника, сада је у власништву Коридора Србије који финансирају ова ископавања.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x