У Крушевцу откривен споменик великом композитору Станиславу Биничком

На платоу Трга косовских јунака у центру Крушевца свечано је откривен споменик Станиславу Биничком, српском композитору, диригенту и педагогу, аутору епског “Марша на Дрину” и прве српске опере “На уранку”, највећем представнику српске класичне музике. Споменик је откривен поводом 150 година од рођења великог композитора, а истовремено, биста прослављеном композитору постављена је и у дворишту Основне школе “Станислав Бинички” у његовој родној Јасици.

Уз његову најпознатију композицију “Марш на Дрину”, споменик су открили градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, бивши градоначелник и директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић и познати песник, иницијатор идеје, члан Градског већа задужен за културу Момир Драгићевић који је предложио да се, поводом 150 година од рођења Станислава Биничког (1872), подигне споменик у Крушевцу. Предлог су подржали Крушевачко позориште, и Удружење Крушевљана у Београду, као и многобројни уметници, културни посленици и други јавни радници.

За израду споменика и бисте ангажовани су аутори по избору донатора, академски вајар Томо Коматина и Центар за неговање традиција из Београда. Овим Крушевац обележава 150 година од рођења уметника, чиме га “коначно враћају на обале детињства, да поново чује шум моравских брзака и вирова, који је записивао за живота у нотним хармонијама”.

“Споменици чувају историјско наслеђе, преносећи сећање на нове генерације и дајући смисао историјском континуитету. Задњих година смо баш на Видовдан свечано открили споменике Кнегињи Милици и Деспоту Стефану Лазаревићу, а поводом 650 година од оснивања града, добили смо још један споменик оснивачу царског града”, подсетила је градоначелница Јасмина Палуровић нагласивши да царски град Крушевац велику пажњу поклања очувању историјских и традиционалних вредности.

“На овај начин чувамо традицију и поново успостављамо прекинуту везу са знаменитим прецима. Дарови наших завичајних уметника се поново враћају онима којима и припадају – Србији, нашем граду и суграђанима”, поручила је градоначелница.

Станислав Бинички је рођен 27. јула 1872. године у Јасици. Прва музичка знања стекао је од Стевана Мокрањца и Јосифа Маринковића, певајући у хору “Обилић”. За време студија на Филозофском факултету у Београду основао је Академско музичко друштво. У Минхену је између 1895. и 1899. године студирао композицију и соло певање. По завршетку студија вратио се у Београд, постао је војни капелник и оснивач првог Симфонијског и Београдског војног оркестра, а 1904. и Музике краљеве гарде којом је дириговао до 1920. Заједно са Мокрањцем и К. Манојловићем основао је Српску музичку школу (данас Музичка школа “Мокрањац”). Био је хоровођа многих певачких друштава и диригент Народног позоришта, где је и 1920. године основао Оперу, чији је био први диригент и директор.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x