Расписан јавни позив за програм “Моја прва плата”

Нов циклус програма “Моја прва плата” отпочео је расписивањем Јавног позива од стране Националне службе за запошљавање (НЗС). Овај програм подразумева оспособљавање незапосленог за самосталан рад или праксу код послодавца помоћу које стиче знање и искуству за даљи рад. Програм “Моја прва плата” се реализује без заснивања радног односа, а пријава за ову врсту државне помоћи младима биће реализована у 4 фазе.

Прва фаза је намењена искључиво послодавцима, који ће до 31.октобра моћи да се пријаве за учешће у програму на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs, друга фаза је намењена незапосленим лицима, која ће за учешће у програму моћи да се пријаве од шестог до 24. новембра, на истом сајту. Трећа фаза програма односиће се на избор кандидата од стране послодаваца. Како се наводи, послодавци ће имати могућност да врше процес селекције пријављених кандидата од самог почетка њиховог пријављивања, а повезивање (коначан избор) кандидата ће послодавци обавити у периоду од 27.новембра до 8. децембра. У року од седам дана од дана коначног избора кандидата, на сајту ће бити објављена листа оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата. Последња фаза реализације програма подразумеваће потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата. Почетак оспособљавања незапослених лица биће у периоду од 1. јануара до 15. јануара 2024. године.

У Програм „Моја прва плата“ укључена су незапослена лица са најмање средњим образовањем, а могу се и укључити у програм они са радним искуством које је мање од 6 месеци. Трајање овог програма је 9 месеци. Новина од ове године јесте та да је Влада Србије, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, усвојила измене уредбе о програму запошљавања младих „Моја прва плата“, којим је омогућено повећање износа месечне новчане накнаде незапосленима који ће бити укључени у овај програм, саопштило је ово министарство.

У саопштењу се наводи да су за младе са средњим образовањем месечни износи повећани са 25.000 на 28.000 динара, за младе са високим образовањем са 30.000 на 34.000 динара и да су детаљније информације доступне на сајту Националне службе за запошљавање (НСЗ) која је данас расписала конкурс, као и на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs.

Из министарства истичу да се програм „Моја прва плата“ реализује како би се 10.000 младих са средњим и високим образовањем, млађих од 30 година, без радног искуства, који се налазе на евиденцији незапослених НСЗ оспособило за самосталан рад.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x