Велики одзив привреде за програм “Моја прва плата”, позив младима да се пријаве

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је позив младима да се од данас пријаве за програм “Моја прва плата”, истакавши да постоји много већи одзив послодаваца него што је то било очекивано, с обзиром на то да је 10.295 компанија огласило 28.706 радних позиција.

Брнабић је, након састанка са представницима удружења младих на тему програма “Моја прва плата” и запошљавања младих, подсетила на то да ће 10.000 младих моћи да на овај начин стекне прво радно искуство и тако превазиђе проблем са којим се сви суочавају приликом запошљавања.

Премијерка је прецизирала да су послодавци објавили 28.706 радних позиција, од чега су верификоване 22.984 позиције, истакавши да је овај програм одговор на велике критике младих и позив да им држава помогне да дођу до првог радног искуства.

Она је нагласила да је држава за финансирање програма „Моја прва плата“ определила две милијарде динара, што су, како је оценила, велика средства, која су ванредно издвојена иако се земља бори са епидемијом коронавируса.

Према њеним речима, од укупно 10.295 послодаваца који су се пријавили, њих 8.537 је задовољило услове учешћа.

Брнабић је напоменула и да незапосленост младих континуирано опада и да је на крају другог квартала ове године износила 20,7 одсто, што је рекордно ниска незапосленост код те категорије до сада.

Она је подсетила на то да је пре шест година незапосленост младих била чак 51,1 одсто, оценивши да су ови показатељи доказ да се држава посветила младима како би остали у земљи и имали посао.

Број младих који су без посла се континуирано смањује и то је веома добро, поручила је председница Владе, али и додала да држава ни тим резултатом није задовољна и да ће наставити са политикама за запошљавање младих.

На питање колико младих се одселило за тај период, Брнабић је рекла да такав податак нема, додавши да нико нема право да пита људе када одлазе, да ли су отишли за стално или на школовање са планом да се врате.

Држава, како је нагласила, активно ради на томе да се наши људи из иностранства враћају у Србију, на мапирању дијаспоре, како би се знало где су отишли и шта надлежни треба да ураде да се они врате.

Брнабић је, такође, изнела податак да су млади од јануара 2019. до јула 2020. године, у оквиру Програма пореских олакшица, основали 222 предузећа, а да прву годину пословања није преживело само њих осам.

Премијерка је поручила да је држава спремна да, поред две милијарде динара за програм “Моја прва плата”, издвоји додатна средства за наставак тог програма.

На питање новинара да ли ће тај програм бити реализован и идуће године, Брнабић је рекла да ће Влада, заједно са удружењима младих, пратити његову реализацију како би се објективно сагледало шта је постигнуто, додавши да би тај програм могао да се настави у 2021. или 2022. на исти начин или уз неке измене и прилагођавања, како би резултати били што бољи.

Немамо проблем да дамо додатна средства, важно је само да имамо добру понуду и да то буду добре компаније и да свака од њих има програм менторства како би млади заиста и научили нешто током тих девет месеци, подвукла је председница Владе.

Она је указала на то да је остварен велики успех преквалификацијом за ИТ сектор пошто су скоро сви остали у земљи јер су имали заиста добре плате.

Много је уложено у младе, посебно у високообразоване, запошљавањем више од 1.000 младих доктораната, отварањам Фонда за науку, позивом за финансирање пројеката младих истраживача, али и дуалним образовањем и осталим.

Састанку са представницима удружења младих на тему програма „Моја прва плата“ присуствовали су и министар омладина и спорта Вања Удовичић и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x