Регионална привредна комора Крушевац на Четвртој међународно-привредној изложби “Експо – Русија Србија 2017”

Привредници Расинског округа у организацији Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Крушевац представили су се на Четвртој међународној привредној изложби “Експо – Русија Србија 2017” која је одржана у Хотелу “Метропол” у Београду од 15. до 17. марта ове године. На овогодишњој Међународној изложби и пратећем Четвртом Београдском пословном форуму учествовало је око 200 представника руских и српских компанија, али и других земаља југоисточне Европе.

Изложба и пословни форум трајали су до 17. марта и током сва три дана организован је велики број округлих столова, презентација руских и српских компанија, као и састанци учесника са представницима министарстава и билатерални сусрети привредника.

Циљ Четврте међународне привредне изложбе “Експо – Русија Србија 2017” је даље интензивирање економских односа између Русије и Србије у контексту Споразума о слободној трговини између две земље као и унапређење привредне сарадње са другим земљама региона, док је организатор изложбе друштво “Зарубеж Експо”, а под покровитељством Трговинско-индустријске коморе Русије и Привредне коморе Србије уз подршку Државне Думе и Савета Федерације, Министарства иностраних послова, Министарства за економски развој, индустрије и трговине, образовања и науке и пољопривреде Русије, Амбасада две земље и Трговинског представништва Русије у Србији.

На отварању овог значајног привредног скупа који се сада већ традиционално, по четврти пут, одржава у Београду, први потпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић поздравио је присутне и пожелео добродошлицу руским партнерима, посебно истакавши интерес Републике Србије за даљи развој свеукупних односа са Руском Федерацијом, на темељу стратешког партнерства и опредељености обе стране за њихово продубљивање у свим областима.

У име Владе Републике Србије и у својству копредседника српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Дачић је изразио снажну и недвосмислену подршку свим заједничким напорима усмереним на даље унапређење и диверзификацију привредне сарадње, нагласивши да манифестације овог типа пружају прилику за сусрет и дијалог представника државног и привредног сектора Србије и Русије и доприносе стварању још повољнијег амбијента за економску сарадњу и инвестиције.

“Досадашња историја богатих и узајамно прожетих односа Републике Србије и Руске Федерације сведочи о обостраном интересу и потреби блиске сарадње у различитим областима, што јасно дефинише правце будућег деловања и даје замајац коришћењу свих могућности за још динамичнију економску сарадњу. Важан моменат у креирању стимулативног пословног оквира је институционална подршка, која је несумњива и са српске и са руске стране, а подразумева све нивое државних и привредних структура”, поручио је Дачић потврдивши да се трговинско-економски односи Србије и Русије развијају и обогаћују новим садржајима, упркос објективним тешкоћама и изазовима на међународном плану.

Он је нагласио да је Србија заинтересована за наставак свих позитивних трендова, желећи да са Руском Федерацијом унапреди енергетску сарадњу, повећа обим робне размене, која је у 2016. је износила 2,086 милијарде евра, и прошири структуру роба које су у њој заступљене, као и да се до краја заврше стари и започну нови инфраструктурни пројекти.

Министар Дачић је изразио очекивање да ће се у предстојећем периоду забележити не само раст инвестиционе сарадње, већ и раст извоза из Србије у Русију, да ће бити искоришћени сви потенцијали које српска привреда има, нарочито у области туризма и ауто-индустрије, поред традиционалног извоза грађевинског материјала, намештаја и пољопривредних производа.

“Охрабрујемо руске партнере и домаће привреднике да у већој мери користе погодности које пружа Споразум о слободној трговини између наше две земље. Присуство и резултати руских компанија које послују на српском тржишту у банкарском сектору, енергетици, железничкој инфраструктури и другим областима, дају солидну основу руским инвеститорима за активнији наступ у повољном пословном окружењу”, поручио је Дачић захваливши се организаторима на позиву.

На овогодишњој изложби на штанду Регионалне привредне коморе Крушевац представили су се “Фам Крушевац”, “ППТ Наменска” Трстеник, “ППТ Арматуре” Александровац, “Вино Жупа” Александровац, “Флораком д.о.о.” Коњух, “Нова Слога Мивела” Трстеник, “ППТ Петолетка д.о.о.” Трстеник, “Вино Калем” Велика Дренова, “Гроф оф Милутовац”, Специјална белница Рибарска Бања, “БГ Продукт” Крушевац, “Марел” Велико Головоде.

Другог дана изложбе на штанду крушевачке Регионалне привредне коморе организована је дегустација вина и сокова “Вино Жупе” из Александровца, вина и ракија компаније “Вино Калем” из Велике Дренове и Мивела воде.

Поштујући широки спектар привредних области у којима је представљен програм компанија-излагача, тематику округлих столова у областима релевантним за привредну сарадњу између наших земаља, Привредна комора Србије је уз експертску подршку гранских удружења и центара, а такође и регионалних комора, обезбедила присуство и учешће представника пословних кругова и одговарајућих институција током реализације програма овог догађаја. Очекује се да ће резултати изложбе и форума иницирати значајне контакте и договоре и на предстојећим манифестацијама које следе у оквиру билатералне привредне сарадње, а реч је о учешћу српских компанија на Сајму грађевинарства у Москви (Мосбуилд 2017), манифестацији “Дани Београда у Москви” и учешће на Петербуршком међународном економском форуму.

Изложбу су посетили председник Регионалне привредне коморе Крушевац Предраг Вукичевић, заменик председника Скупштине општине Варварин Братислав Ташић, градоначелник Крушевца Драги Несторовић, као и представници локалних самоуправа Расинског округа.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1270 + 13 = 1283

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x