Кинеска делегација посетила Крушевац

У Крушевцу је данас боравила висока кинеска делегација коју је предводио амбасадор Народне Републике Кине у Београду, Његова Екселенција Ли Манчанг. Делегацију су чинили представници пословног света, директори и менаџери великих државних, приватних и интернационалних компанија из различитих сфера бизниса, а са руководством Крушевца вођени су разговори о могућностима сарадње са крушевачким привредницима.

Кинески бизнисмени најпре су упознати са местом које заузима Крушевац на мапи Србије из угла привредног развоја и амбијента, социјалне и демографске слике и других карактеристика града који се према инвестиционом буџетском опредељењу, али и започетим и планираним улагањима, последњих неколико година позиционирао у сам врх Србије. О томе су говорили градоначелник Крушевца Драги Несторовић и Братислав Гашић, а том приликом посебно је истакнута повољна пословна клима која је определила неколико значајних страних компанија да своје бизнисе покрену или наставе у Крушевцу.

Чланови кинеске делегације су појединачно представили своје компаније које послују у хетерогеним привредним сегментима и то у путној инфраструктури (железнички и друмски саобраћај), инвестицијама, пројектовању и изградњи, термо и хидроелектрана, производњи пратеће опреме, електро мреже, зелене енергије, индустрије челика, банкарства… Њихове мреже разгранате су у многим европским и светским државама са профитом који је у сталном порасту.

Кинеске компаније већ су ангажоване на изградњи путева у Србији, а оно што је посебно битно за Крушевац је изградња ауто пута Појате – Прељина (државни пут Е 765) у дужини од 112 км и повезивање Коридора 10 и 11, које се планира до краја 2018.године.

Говорећи о карактеристикама привреде, градоначелник Несторовић и Братислав Гашић истакли су и наменску индустрију као потенцијално комплементарну са захтевима и потребама кинеских компанија. У том делу, посебно се издваја “Трајал” као реномирани произвођач разноврсног асортимана из ове области, али и “14.октобар”, за који се убрзано ради на реализацији довођења стратешког партнера.

Крушевац ускоро добија биоенергану са мешовитим капиталом (власник је италијански инвеститор), а у области екологије споменуте су и могућности искоришћења језера “Ћелије” као једног од највећих вештачких акумулација, што такође може бити једна од заједничких пословних интересних сфера. Томе треба додати и ХИ “Жупа”, Сталаћ као железничко чвориште које ће добити на значају с обзиром на планирану електрификацију пруге Крушевац – Краљево, а као вид сарадње споменути су и локација аеродрома, нови стамбено – пословни комплекс и потенцијална изградња недостајућих смештајних туристичких капацитета уз пратеће садржаје (аква парк и хотел …).

То су били само неки од акцената разговора током овог сусрета, а детаљније упознавање тек предстоји, у чему ће значајну улогу имати Регионална привредна комора.

Његова Екселенција, Амбасадор Ли Манчанг изразио је задовољство након конструктивног разговора и наду да ће многе идеје са данашњег разговора бити и конкретизоване. Амбасадор је додао да је Кина једна од земаља са највећим бројем компанија у Србији, а тренутно их има преко 20 значајнијих, са улагањима од преко 3 милијарде америчких долара.

Након радног састанка у Градској управи, делегација високих кинеских званичника обишла је компанију “Рубин”, “Техноградњу” и “ФАМ”, где су се детаљније упознали са потенцијалима и пословањима ових фирми.

Такође су обишли и Специјалну болницу “Рибарска Бања” где су им предочене све могућности здравственог и рекреативног туризма, а директор Регионалне привредне коморе Предраг Вукићевић уручио је Амбасадору Манчангу повељу “Капетан Миша Анастасијевић” за пријатељске везе и унапређење привредне сарадње.

крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x