“Реквијем за госпођу Ј” најбољи филм на ФФС у Врњачкој Бањи

Од 13. до 17. августа у Врњачкој Бањи је одржан 41. по реду Фестивал филмског сценарија, најстарија и најзначајнија културна манифестација у краљици континенталног туризма. У званичном делу програма публика је видела 15 нових домаћих филмова од којих се 14 њих такмичило за награде ФФС.

Фестивал је отворило остварење “Зона замфирова 2” Југа Радивојевића, а присуствовала је целокупна екипа овог филма, као и многобројни гости фестивала. Присуствовали су и доајени српске кинематографије Марко Николић, Ирфан Менсур, Горан Марковић, Бранислав Лечић и други.

Глумац Марко Живић је уметнички директор фестивала, трочлани жири критике су чинили Владимир Џудовић, Срђан Јокановић (председник) и Мирољуб Дугалић, док су пројекције филмова који су конкурисали за награде биле у сали Биоскопа и на Амфитетатру.

У Замку културе била је постављена изложба под називом “Мија Алексић – бити глумац”, док су у салону библиотеке “др Душан Радић” представљене књиге “Косово, вера и помирење” Горана Радовановића и “Мртви” Слободана Новаковића. Током овог фестивала радила је, као и до сада, школа филмске драматургије “Слободан Стојановић”, а одржан је и симпозијум на коме се разговарало о новом зборнику Југословенске кинотеке.

Одлуком трочланог жирија овог фестивала најбољи филм је “Реквијем за госпођу Ј” Бојана Вулетића, другу награду добио је филм “Слепи путник на брду лудака” Горана Марковића и Вулета Журића, док су трећу награду поделили Димитрије Војнов за филм “Јесен самураја” и Иван Маринковић за филм “Игла испод прага”.

Жири овог фестивала доделио је и Луки Бурсаћу, сценаристи и редитељу филма “Афтерпарти”, награду “Славко Лазаревић” листа “Илустрована политика”. Жири града домаћина фестивала Врњачке Бање у саставу Дане Станојчић, заменик председника СО Врњачка Бања, Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачка Бања и Нина Стаменић, директорка хотела “Соларис ресорт” доделила је реплику римског новчића глумцу Милану Васићу за изузетан допринос афирмацији фестивала.

Фестивалску завесу, после уручивања награда, спустио је филм Емира Кустурице “На млечном путу” који је био ван конкуренције за награде.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x