Република Србија и Република Српска 15. септембра обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Циљ успостављања новог празника јесте пре свега оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе. Идеја о успостављању заједничког празника Србије и Српске у јавност је изнета након састанка председника Републике Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са руководством Републике Српске у августу 2020. године. На састанку је договорено да се идеја проследи надлежним државним и ентитетским органима ради даљег разматрања и одлуке о успостављању новог празника.

У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елемената државности. Застава се у таквој прилици поставља искључиво на месту предвиђеном за њено истицање (утори, јарболи, фасадна копља,…), у складу са важећим прописима.

У Србији у ту сврху државни органи држе истакнуту Државну заставу, а покрајински и локални органи, као и јавне службе (школе, болнице, јавна предузећа,…) – Народну заставу, коју су дужни да вију свакодневно, док грађани могу да бирају да ли ће на својим објектима истаћи Државну или Народну заставу будући да закон не дефинише који облик заставе смеју да истичу физичка лица.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x