Сечењем славског колача у Дому здравља “Др Властимир Годић” обележена лекарска слава Свети Врачи

У присуству запослених, председнице Привременог органа општине Варварин др Виолете Лутовац Ђурђевић и представника локалне самоуправе у Дому здравља “Др Властимир Годић” свечано је обележена лекарска слава, празник Светих Врача Козме и Дамјана.

Домаћин славе ове године била је др Невенка Симоновић која је колач предала др Немањи Арсићу. Они су свим здравственим радницима, као и верницима који славе овај празник, честитали славу, а својим пацијентима и суграђанима пожелели добро здравље.

Свети Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци. Браћа родом негде из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке. Отац је умро још док су били деца, те их је мајка узгојила у хришћанском духу. Од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници што значи бесплатни лекари.

Толико су били опрезни у бесплатном лечењу људи, да се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јајета од жене коју су излечили, по имену Паладија. Толико се Козма наљутио да је наредио да га после смрти не сахране крај брата Дамјана. Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је Паладија заклела Светом Тројицом. Ипак, по смрти њиховој у месту Фереману били су заједно сахрањени.

Празник Светог Козме и Дамјана – Врачеви Српска православна црква молитвено слави 14. новембра.

2 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x