Отворена ковид болница у Крушевцу капацитета 500 места

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању нове ковид болнице у Крушевцу, капацитета 500 места, која ће допринети јачању здравственог система у борби против корона вируса.

“Болница у Kрушевцу је споменик будућности, и говориће о делима која смо предузели за кратко време, у тешко време за наш народ. Поносан сам на Србију, на људе који су радили овде у Крушевцу и за четири месеца, као и у Батајници, завршили су нешто што изгледа велелепно. Радили су даноноћно и урадили велики посао, овде ће бити 500 постеља, 150 на интензивној нези, то је 150 монитора, респиратора. Ово је оно што остаје граду Крушевцу и Србији. Мали број земаља и народа може то тако добро, брзо и квалитетно да уради”, истакао је председник Вучић додајући да остаје још да се ради на другим објектима како би се направила додатна логистика, али су интензивна и полуинтензивна нега завршени.

Председник Вучић је казао да је за разлику од раније, када је јавна набавка трајала годину и по како би се променио линолеум у лифту, за само четири месеца подигнута болница.

“Овде смо направили фантастичну ствар, чиме ћемо покрити не само Kрушевац, већ и северни део Рашког округа, значајни део Моравичког, те и јужног дела Шумадијског округа, али и Топличког док не завршимо болницу у Прокупљу. Имаћемо и део болесника са KиМ. Не питамо да ли су Срби или Албанци, али то ће бити пре свега са севера покрајине“, рекао је он.

Председник Вучић је током обиласка разговарао и са мајсторима, који су били ангажовани на изградњи болнице, вариоцима из Обреновца, којима је захвалио за, како је рекао, вредне руке и сав уложен труд.

“У Батајници има већ 530 болесника. Замислите да немамо Батајницу и толико места. Сада имамо и у Kрушевцу и много ћемо живота овим спасити. Kада смо кренули да градимо неки су говорили зашто бацамо паре када је побеђена корона, али срећом је неко размишљао унапред. У овом магловитом дану сам поносан на нашу земљу и дивне људе који су ово урадили. Ово је од огромног значаја, ово нам сваки дан спасава десетине живота“, нагласио је он.

Први пацијенти биће примљени већ сутра, рано ујутру. Нова ковид болница у Крушевцу простире се на 12.500 квадратних метара, на локацији некадашње касарне “Расина”. У њој је посао добило око 600 лекара, сестара и другог медицинског особља, а биће под ингеренцијом KЦ Ниш.

Пре отварања болнице, председник Вучић положио је венац на Споменик браниоцима отаџбине 1998-1999. године који је подигнут у знак сећања на погинуле борце херојске 125. моторизоване бригаде.

“У част српских јунака који су изгубили животе на Косову и Метохији. Њих 38 погинуло је у бици на Кошарама. Србија памти,” рекао је председник.

Поред председника, догађају су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.
5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x