Слабије итересовање младих за друштвене фирме

Фабрика ППТ “ТМО” из Трстеника већ три године је укључена у пројекат “Моја прва плата”, а према речима директора ове фабрике Часлава Кљајића у пројекту је пружена подршка Националној служби за запошљавање како би се млади по завршетку школовања укључивали у рад и самосталност.

“Ми смо за ове три године у нашем погону запослили десетак радника, младих стручњака. Захтеви су нам били већи него што смо добили кадрова, али предност имају приватне фирме, па онда друштвене. Млади бирају боље плаћене послове, тако да нама од тога остане мали број кадрова на располагању. Наши су захтеви били на нивоу од 60 радника – од дипломираних инжињера, до дипломираних економиста, за сада је такво стање, а видећемо да ли ће у наредном периоду бити већег интересовања младих за рад у нашој фабрици. Могу рећи да је ово одлично осмишљен пројекат у коме млади људи могу брже добити посао, па га треба и даље подржавати таквог какав је. Пројекат захтева да млади нису били у радном односу, да су били шест месеци максимум, или до 30. године старости. Ту се изгуби у кадровима, али такав је пројекат, можда би зато неке критеријуме требало променити да би запошљавање било успешније”, појашњава Часлав Кљајић, директор ППТ “ТМО” у Трстенику.

Током трајања овог програма, Национална служба запошљавања месечно младима са средњом стручном спремом исплаћује износ накнаде од 25.000,00 динара, а онима са високим образовањем 30.000,00 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести. Тако се ствара шанса младима, који немају радно искуство, да обаве праксу код послодавца у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад, а чиме би стекли боље услове за запошљавање.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x