Системским планирањем регионалног развоја до равномернијег привредног напретка

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је са директором Агенције за регионални развој Расинског округа (АРРРО) Стефаном Рибаћем о развоју града Крушевца и општина које му припадају – Трстеника, Александровца, Бруса, Варварина и Ћићевца.

Ђерлек је том приликом оценио да ова агенција пружа важан допринос у дефинисању развојних приоритета у расинској области, али и у подршци привредним друштвима и предузетницима кроз сарадњу са релавантним институцијама и партнерима.

Министар је нагласио да ће ресорни кабинет у наредном периоду представљати носиоца кохезионе политике, што ће умногоме олакшати деловање развојних агенција, међуресорну сарадњу и омогућити бољу финансијску подршку пројектима.

Он је поручио да је пред нама важан задатак системског планирања регионалног развоја, који ће допринети равномернијем привредном напретку и економској стабилности државе у целини.

Рибаћ је изразио захвалност министру Ђерлеку на посвећености и напорима које улаже како би се препознала важност регионалних агенција у развоју економија локалних самоуправа и региона у Србији. С обзиром на то да привреду Расинског округа већински чине мала и средња предузећа, он је навео да Агенција делује у циљу повећања конкурентности и подршке извозним потенцијалима домаћих производа.

Такође, кроз пројектно деловање, како је рекао, Агенција обезбеђује и значајна средства за обнову и опремање школа, вртића и домова здравља у Расинском округу.

Рибаћ је навео да су у сарадњи са Турском агенцијом за међународну сарадњу и координацију – ТИКА успешно завршени пројекти радне инклузије особа са инвалидитетом и санације и адаптације народне кухиње у Варварину.

На састанку су размотрене могућности и области у којима би сарадња са овом агенцијом омогућила бржи економски напредак и боље позиционирала овај округ на лествици развијенијих делова наше земље.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x