Спроведена размена ученика ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца у оквиру Еразмус+ пројекта

ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца је једна од школа учесница у Еразмус+ пројекту под именом “Млади новинари данашњице, одговорни дигитални грађани сутрашњице”. Осим ћићевачке, у пројекту учествују још и школе из Хрватске,Румуније и Северне Македоније.

Пројекат се односи на подизање медијске писмености ученика и њихово упознавање са новинарством. Све је започето 2019. и план је био да пројекат траје две године, али је због појаве епидемије размена ученика морала бити одложена, па је пројекат продужен. На почетку пројекта свака школа је имала обавезу да оснује новинарску секцију (медијску групу) и покрене дигитални школски часопис. Часопис ћићевачке школе зове се “Ђачка искра” и може се читати на djackaiskra.home.blog а текстове пишу ученици старијих разреда, чланови новинарске секције.

Дигитални часописи свих школа учесница у пројекту осим чланака својих ученика, објављују такође и по неколико чланака ученика из осталих земаља, наравно преведених на матерњи језик. Битна активност пројекта су биле и радионице на разне теме везане за медијску писменост, које су наставници сваке школе држали својим ученицима и њиховим родитељима, али и ученицима околних школа.

Пошто су се стекли повољнији услови за путовања, прва размена ученика одржана је у Ћићевцу и Крушевцу од 21. до 25. марта 2022. Групе од десетак ученика и наставника из Хрватске, Северне Македоније и Румуније дошле су у Ћићевац 21. марта где су им у ОШ “Доситеј Обрадовић” одржане радионице упознавања и презентације, а уприличена је и посета Општини Ћићевац и пријем код председнице општине на коме су гости добили и пригодне поклоне. Од уторка до петка радионице су држане у сали Бизнис инкубатор центра у Крушевцу, а држали су их локални новинари и едукатори. Гости су имали прилику да обиђу и упознају све знаменитости Крушевца,као и Регионалну телевизију Крушевац у којој су поједини ученици интервјуисани. Гостима је било веома занимљиво да уживо виде телевизијски и радијски студио, новинарске редакције и режију.

Последњег дана, 25. марта уприличен је и обилазак Врњачке Бање. Током целе недеље све активности обављане су на енглеском језику па су и сви учесници имали прилику да усавршавају своје комуникацијске вештине. Ученици су се растали пуни нових искустава и знања. Следећа размена ученика планирана је за април месец и биће изведена у македонској школи у Скопљу, а затим, у мају месецу, у румунској школи у Александрији.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x