Све спремно за отварање “Јефимијиних дана” у Трстенику

Већ традиционална културна манифестација “Јефимијини дани” почиње 5. и трајаће до 9. јуна ове године, а директорка Народног универзитета у Трстенику Светлана Лазић каже да ове године општина Трстеник самостално организује ову манифестацију.

Најављен је квалитетан програмски садржај, док је свечано отварање предвиђено за вечерње сате испред споменика кнегињи Милици уз појање хорова из Ниша и Трстеника. Манифестацију ће отворити председник општине Трстеник Александар Ћирић, а после свечаног отварања следи беседа о кнегињи “Од рода света и славна” коју ће говорити др Даница Андрејевић. У музичком делу програма појаће хорови “Вода жива” из Ниша и “Бошко Југовић” из Трстеника.

Другог дана манифестације, у Ликовном салону Дома културе, биће отворена изложба слика монахиње Ефимије Тополски коју ће отворити Веља Павловић уз музицирање ученика Музичке школе “Корнелије Станковић” из Трстеника, а у Дому културе представиће се годишња Љубостињска приношења – сцена “Калдрма”. Исте вечери на програму је духовно појање, док ће у сали Дома културе бити приређено вече Матије Бећковића, а у Већници Народног универзитета округли сто на тему “Света Петка и Лазаревићи”.

Претпоследњег дана манифестације представиће се једна од најзначајнијих грчких песникиња Клеопатра Ликери и Лидија Радуловић из Црне Горе, док ће у музичком делу програма наступити ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”.

Последњи дан “Јефимијиних дана” одржаће се у порти манастира Љубостиња где ће похвалу кнезу Лазару Јефимији у част казивати наша позната глумица Јелена Жигон. Следе песничка приношења, а затим додела награде “Јефимијин вез” Мирославу Максимовићу и Александру Лаковићу. У музичком приношењу наступиће трио из Београда са циклусом песама Мирољуба Аранђеловића Расинског, на стихове Верољуба Вукашиновића, каже директорка Народног универзитета у Трстенику Светлана Лазић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x