Стручни скуп у Центру за социјални рад у Трстенику

У просторијама трстеничког Центра за социјални рад организована је панел дискусија на којој је централна тема била примена новодонетог закона о заштити од насиља у породици. Ово је био други по реду стручни скуп са неколико повезаних стручних тема о којима су говорили наши еминентни предавачи са нивоа социјалне заштите, правосуђа и Центара за социјални рад.

На почетку овог стручног скупа све присутне поздравили су заменик председника општине Трстеник Љубиша Марковић и члан општинског већа Миливоје Ерчевић, док је о значају скупа говорио директор Центра за социјални рад у Трстенику Драгојло Минић.

“Драго ми је да смо поново домаћини једног јако интеренсантног стручног скупа са интеренсантним и актуелним темама. Стручњаци по тим темама су врхунски судија Апелационог суда, судија Вишег суда, судије које су боравиле у иностранству, а један од њих је магистрирао на Сорбони. Презентирали су нови Закон о спречавању насиља у породици, затим имовинска и објективна одговорност за накнаду штете друштвено осетљивих група, измене и допуне Закона о судским таксама, трошкови вештачења у поступку решење потпуне способности. Ја им се овом приликом захваљујем на одвојеном времену и труду да на овом стручном скупу објасне ове области”, рекао је директор Центра за социјални рад у Трстенику Драгојло Минић.

Др Драган Обрадовић, судија Вишег суда, говорио је о свим вредностима новодонетог Закона, о утицају и значају зрелости и о раду Центра за социјални рад, затим о поступцима у којима је обухваћено и правосуђе. Пре свега, то се односи на тужилаштво, правосуђе и на Више судове, појаснио је др Обрадовић и посебан акценат ставио на малолетничко правосуђе, о сукобу малолетника са законом. У свим дискусијама истицана је повезаност државних органа и Установа у решавању проблема.

“Новодонети Закон о спречавању насиља у породици ће доста тога променити, јер ће се тежиште те контроле пребацити на Јавно тужилаштво и на Полицију, па се грађани могу њима обратити ради спровођења одређених радњи. Нови Закон о заштити од насиља у породици ступа на снагу од 1. јуна ове године”, рекао је на овом стручном скупу др Илија Зиндовић, судија Апелационог суда.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x