Свечана седница Скупштине општине Ћићевац поводом завршетка система за водоснабдевање

Ванредном радно-свечаном седницом Скупштине општине Ћићевац, која је започела наступом дечјег општинског хора “Звончићи” уз пратњу професора музике Верице Марковић, и званично је обелодањено да је завршено са изградњом и пуштањем у рад регионалног система за водоснабдевање са језера Ћелије који ће грађане општина Ћићевац и Варварин снабдевати здравом пијаћом водом.

После кратког филма којим је представљена ретроспектива најважнијег пројекта за грађане општине Ћићевац, кренуло се са радним делом ванредног заседања Скупштине општине Ћићевац коју је отворио председник СО Славољуб Симић поручивши да је ово историјски дан за општину Ћићевац и њене грађане.

“Од данас нема више пластичних балончића и јавних чесми. Од данас смо као сав нормалан свет и у својим кућама и на својим чесмама точимо здраву пијаћу воду. Нема више нитрата, нитрита и остале хемије. То смо дочекали, а све оно што је било лоше врло брзо ћемо заборавити”, поручио је председник СО Ћићевац Славољуб Симић после чега је директор Јавног предузећа “Морава” Слободан Симић поднео Извештај о завршеном пројекту водоснабдевања општине Ћићевац.

Подносећи Извештај, директор овог ЈП је потсетио са су општине Ћићевац и Варварин основале ЈП “Морава” 1993/94 године са задатком за изградњу цевовода. “Од тад па до прошле године, цевовод је изграђен средствима општина Ћићевац и Варварин, министарстава пољопривреде и привреде, Европске дирекције за воде и на крају средствима Европске уније” истакао је Симић.

Говорећи о почецима изградње, он је нагласио да је сам почетак изградње био веома тежак. “Општине Ћићевац и Варварин морале су да издвоје 70% средстава, а држава 30%. Каснијих година се то мењало у корист ових двеју општина па је било 50:50%. Било је доста проблема око изградње, како немаштина средстава тако и других проблема, међутим, свих ових година смо издржали све то и одрадили посао на опште задовољство” нагласио је директор ЈП “Морава” Слободан Симић.

“Вода је дошло до резервоара у Ћићевцу и Сталаћу и дистрибуира се грађанима, Завод за јавно здравље је дао позитивно мишљење тако да практично вода данас може да се пије” поручио је Симић захваливши се свим структурама општина Ћићевац и Варварин, пројектантима, извођачима радова као и свима онима који су заједнички учествовали у овом пројекту.

Директор ЈКСП “Развитак” Животије Смиљковић је рекао да је прошле године започео процес испирања главног цевовода од Крушевца према Ћићевцу. “На самом старту су се појавили одређени проблеми које је требало решавати. ЈКСП у свом саставу има екипу водовода која није чекала ни тренутак већ је одмах ступила у контакт са екипама ЈП “Водовод Крушевац” тако да су решавани проблеми како су се појављивали који су решени на опште задовољство”, рекао је Смиљковић.

Председник општине Ћићевац Златан Кркић на почетку обраћања је нагласио да је овај пројекат започет у време када је функцију председника општине Ћићевац обављала Вера Микић, која је била међу гостима на овој ванредној седници СО. “Кренули су Вера Микић и са друге стране Велике Мораве Раде Васић у тај пројекат”, истакао је Кркић.

“Сасвим је јасно да је општина Ћићевац до тог тренутка, па и све време после покретања тог пројекта, имала огроман проблем техничке воде. Ако одете у вашу туш кабину да се окупате као сав нормалан свет, а из туш кабине изађете прљавији, са црном бојом умазани, то је био заиста један огроман разлог да ви покренете сву снагу, сав капацитет, све што имате у правцу да се тај проблем реши” рекао је Кркић.

“Ја сам тек тада сазнао шта су нитрити, шта су нитрати, шта је манган, жива, као и многе друге штетне материје које су биле присутне у водоводу општине Ћићевац, а које су грађани користили за употребу” нагласио је он истакавши жаљење што резултати Дома здравља говоре да велики број деце у предшколским и школским установа има цревне болести, па чак и неке болести које нису запажене у другим општинама, што говори да има везе са проблемом водоснабдевања.

Кркић је потсетио да је пројекат завршен априла 2014. године. “Тада су последњи шраф и последња цевка спојени и то повезивање цевовода је трајало двадесет година, од 1994. до 2014. године. Ми смо три пута премостили Мораву, што је најтежи део посла, морали смо да поткопавамо дно Западне Мораве код Шанца и код Град Сталаћа и изнад Јужне Мораве, код стадиона ФК “Трудбеник”, дакле три повезивања Мораве што су били заиста ванредни пројекти” рекао је он и нагласио да је 20. децембра 2016. године завршен пројекат чишћења градске цевоводне мреже, без и једне хаварије, када су створени услови да се крене са контролом пијаће воде са језера Ћелије која је већ била у ћићевачким цевоводима.

На радно-свечаној седници били су присутни и Јордан Ђорчев, некадашњи градоначелник македонске општине Свети Николе, некадашњи председник општине Ћићевац Вера Микић, председник општине Александровац Југослав Стајковац, главни извођач на пројекту Михајло Голицин, генерални директор предузећа “Јединство” из Севојна Мићо Мићић, одборници СО Ћићевац, чланови Општинског већа, директори Јавних предузећа и установа као и грађани.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x