Свечано отворен обновљени Завичајни музеј Жупе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је у Александровцу обновљени Завичајни музеј Жупе и нову сталну поставку. Гојковић је том приликом оценила да је ово од изузетне важности за Александровац, као и овај део наше земље, али и добар пример за то како једна локална заједница успешно чува и представља оно што су јој преци оставили у наслеђе.

Према њеним речима, овај музеј поново отвара своја врата у потпуно реконструисаној згради из 19. века, која је под заштитом државе, тачно 140 година откако је град добио своје садашње име као споменик културе.

Она је истакла да су постојеће музејске збирке, од којих је археолошка најпознатија, захваљујући фигуринама из Виткова, однедавно употпуњене збирком минерала и кристала чиме је заокружена једна целина која сада на примерен начин сведочи о изузетно богатој историји читавог овог краја.

Министарство културе и информисања је препознало важност ове куће културе, давањем Завичајном музеју Жупе статус установе заштите културног наслеђа и опредељујући средства за нову сталну поставку и обнову ове зграде, нагласила је Гојковић.

Она је указала на то да је, поред стварања услова за адекватно чување и представљање културне баштине, важно и то што ће обновљени музеј у доброј мери допринети и туристичкој понуди, по којој је Жупски крај одувек био познат.

Према њеним речима, обнова и реконструкција музеја и галерија широм Србије и пратеће израде сталних поставки, спадају у приоритете рада Министарства културе и информисања.

“Сваки део Србије има своју аутентичну причу, најчешће испреплетену са предањима других делова наше отаџбине, културама народа који су настањивали овдашње пределе и цивилизацијама, које су остављале дубоке трагове”, рекла је Гојковић и додала да наше, по много чему јединствено културно наслеђе, треба иновативно и упорно представљати и светској и домаћој јавности.

Потпредседница Владе је указала на то да о богатству Завичајног музеја Жупе сликовито говори и више од 1.000 изложених експоната који обухватају временски распон од 7. века пре нове ере до савременог доба.

Она је изразила уверење да ће посетиоцима посебно бити занимљива “Витковачка фигурина”, која је представљена прошле године, а стара је шест и по хиљада година, као и раније пронађене фигуре које су својевремено красиле изложбене просторе у музејима бројних светских центара.

Према њеним речима, публика ће моћи да погледа и предмете који сведоче о разноврсном средњевековном животу овог краја, првенствено града Козника и манастира Дренче, који су међу најпрепознатљивијим симболима Жупе.

“Од великог симболичког значаја, у оквиру представљања периода 18. и 19. века, је указ краља Милана Обреновића из 1882. године о преименовању места у Александровац”, закључила је Гојковић.

На отварању су се обратили и председник општине Александровац Мирко Михајловић и вршилац дужности директора Завичајног музеја Жупе Мирослав Шљивић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x