Свечаном академијом Народна библиотека “Јефимија” обележила велики јубилеј

Уочи прославе великог јубилеја, 70 година рада и постојања, Народна библиотека “Јефимија” добила је престижно признање, Сретењски орден трећег степена, који је из руку председника Републике Србије Александра Вучића примио директор ове установе, писац Верољуб Вукашиновић. Ово признање додељено је за сакупљање и очување књижевног фонда који броји преко 100 хиљада наслова, у позајмним одељењима.

Велики јубилеј обележен је изложбом фотографија, документације и примерцима завештаних дела, а затим и Свечаном академијом у Сали биоскопа Дома културе у Трстенику, уз присуство челних људи општине Трстеник и већег броја гостију. На почетку академије присутне је поздравио и изразио добродошлицу директор Верољуб Вукашиновић, а затим говорио о историјату и садашњости Библиотеке која, како је између осталог истакао, поседује научно и завичајно одељење, читаоницу, књиговезницу, а у Дечијем одељењу библиотеке су поклони збирке професора Јанка Свеншека.

Реч је о шаховској литератури од оснивача Библиотеке Бошка Николића, где се у фасциклама налази преко 200 рукописа. Активно је и подручно одељење Библиотеке у насељеном месту Велика Дренова, са око 29 хиљада књига. Директор Вукашиновић је са задовољством истакао и одржавање две познате манифестације, које су веома посећене и уважене уз учешће великог броја књижевника и уметника. То су “Јефимијини дани” у манастиру Љубостиња и књижевни сусрети “Савремена српска проза”, која окупља познате писце и књижевне критичаре.

Присутнима се затим обратила, а Библиотеци честитала јубилеј, председница општине Трстеник Милена Турк, истакавши велики значај ове установе у области културе трстеничке општине. Присутнима се затим обратила пригодним говором и честиткама Библиотеци за јубилеј Данијела Ванушић, помоћник министра културе у Влади Републике Србије, похваливши досадашни успешан рад у Библиотеци, а честитке је упутила и директорка Народне библиотеке у Крушевцу Снежана Ненезић.

За допринос развоју Народне библиотеке “Јефимија” заслужним установама и појединцима уручене су Похвале и Захвалнице. Приказан је и документарни филм у продукцији РТВ Трстеник, а у музичком делу програма наступили су вокални солиста у РТС-у Милош Радовић и пијаниста Александар Радић. Програм су водили Маја Чомагић и глумац Душан Јовић, а у Дечијем одељењу Народне библиотеке “Јефимија” приређена је документарна изложба под називом “70 година трстеничке Библиотеке”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x