Светски дан борбе против рака обележен акцијом у Бачини

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” организовали су јавну манифестацију у Бачини где су дељени лифлети са обавештењима о томе како људи имају моћ да предузму различите активности како би се смањио утицај који рак има на појединце, породице и заједнице.

Међународно удружење за борбу против рака почело је 2019. године трогодишњу кампању под слоганом “Ја сам, ја хоћу!” којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног оптерећења малигним болестима. Слоган овогодишње кампање има за циљ да нас подсети на моћ заједнице и снагу тимског рада.

Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи и регистровано је 9,9 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2020. години. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести.

Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са понашањем и навикама људи, као и са социјалним и економским развојем држава. Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању и у умирању и ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Светски дан борбе против рака има за циљ да спречи милионе смрти широм света подизањем свести, едукацијом, утицајем влада и поједница. Један од значајаних проблема у Србији представља и непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања рака.

Превенција и рано откривање рака су најуспешније оружје у борби против рака! Водите рачуна о свом телу, то је једино место где можете да живите!

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x