Темнићка снајка са далеког истока Тајланд заменила за Мареново

Тхамон Јитсанонг са далеког истока, из будистичке Краљевине Тајланд, љубав према једном Шумадинцу довела је у Мареново, село у општини Варварин, где живи већ четири месеца, у брачној заједници са Стефаном Милетићем. На Тајланду је живела и радила као просветни радник у једној основној школи у округу Бан Понг, удаљеном 76 км од престонице, Бангкока, у провинцији Рачабури, а садашња жеља јој је да постане маникир и да тај посао ради у Србији.

Младожења се бави музичком продукцијом, а по снимцима са друштвених мрежа, снајка има и певачког талента, тако да, кад научи добро српски језик, можда одлучи да се окуша и у музичким водама.

“Упознали смо се на Фејсбуку и заиста се не сећам ко је кога додао, јер нисмо имали заједничке пријатеље, тако да је судбина учинила своје и повезала нас. Дописивали смо се 5 година, а од 2020. године смо решили да будемо заједно. Стефан је прво требао доћи на Тајланд, али због пандемије COVID-19 и закључавања није могао, зато што је Тајланд тад био потпуно затворен за туристе, тако да сам се ја одлучила да дођем у Србију”, започиње причу темнићка снајка са далеког истока.

Остала је доследна тајландској кухињи, али јој се веома свиђа воће и поврће из наших крајева. Наравно, за припремање својих специјалитета зачине и намирнице успева да набави онлајн у радњама у Београду. Од срспке традиционалне кухиње, коју оцењује као веома укусну, издваја куван купус и сарму, али воће ставља на прво место: јагоде, јабуке, трешње, малине, шљиве…

“Волим Србију. Људи су веома љубазни према мени. Воће и поврће је у Србији преукусно! Први пут сам видела и снег у Србији! То је прелеп осећај! Мареново ме подсећа на бање за релаксацију и одмарање. Такође, саобраћај у Србији ми се свиђа зато што возачи држе добро растојање између возила, што није случај на Тајланду, једино ми се не свиђа што људи у Србији брзо возе”, сумира своје утиске Тхамон Јитсанонг.

Српски језик учи полако, али јој је веома тежак за изговор и примећује да има и доста речи које се налазе и у сијамском језику, али са потпуно другачијим значењем. Упознаје се и са српским обичајима, традицијом, историјом и православном вером и стално обилази православне храмове у темнићком и крушевачком крају.

“Православни храмови у Србији су прелепи! Први пут сам сада видела православне цркве и храмове. Већ сам упозната са хришћанством зато што у мом граду на Тајланду постоји католичка црква, али се веома разликује од православних. Свиђа ми се што су у храмовима осликане фреске православних светаца, а мој муж ме учи ко су сви ти свеци и упознаје ме са православним обичајима. Што се тиче празника, Нова година се у целом свету дочекује исто, па тако и у Србији и на Тајланду, али православни Божић је нешто невероватно лепо! Обичаји, почевши од одласка у шуму и сече Бадњака, па до саме Бадње вечери и дочека Божића су веома лепа традиција. То сам сад први пут доживела и учествовала у свему томе. Паљење Бадњака у цркви је невероватан догађај! На Божић сам (у чесници) пронашла новац, кукуруз и пасуљ. Приметила сам да Срби на важне датуме одлазе у цркву исто као и тајланђани у будистички храм. Свиђају ми се и српске (крсне) славе, то је јединствен догађај и први пут сам се са тим срела овде у Србији. То је још једна веома лепа традиција и свиђа ми се што се припрема пуно хране за пријатеље и рођаке. Стефанова, а и моја нова, породица прославља Светог Луку 31. октобра и имала сам ту част да припремам храну са целом породицом за наше госте”, рекла нам је Тхамон са одушевљењем.

То што и Срби чекају своју Нову годину 13. јануара уопште је не изненађује, зато што на Тајланду, поред међународне 1. јануара, славе и кинеску у фебруару, али и своју, тајландску, “Сонгкран2, 13. априла. Оцењује и да између Тајланђана и Срба има доста разлика, али и сличности и да све зависи од карактера људи, а једна од сличности су и стална окупљања пријатеља и честа дружења.

Доказ да љубав не познаје границе и да за заљубљене не постоје препреке је и пређених 8.155 км, колико је Бангкок удаљен од Београда, али и скоро једногодишње прикупљање документације ради добијања Визе и свих потребних папира за боравак у Србији.

5 6 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x