Традиција виноградарства у Малој Крушевици дужа од једног века

У подножју Гледићких планина, на четворомеђи општина Варварин, Рековац, Трстеник и Крушевац, налази се Мала Крушевица, село са виноградарском традицијом дугом више од једног века. Вредни виноградари производе, углавном, стоне сорте грожђа, а мањим делом винске од којих праве вино за своје потребе.

Породица Миладиновић под виновом лозом има засађен један хектар и 80 ари стоних сорти грожђа, али и један хектар младог засада, који тек треба да се успостави.

“Грожђе из нашег краја је доброг квалитета и пласира се, углавном, у Београду. Виногради су нам у доброј кондицији, а наводњавају се системом кап по кап. Бавимо се овим послом више из љубави, него из користи зато што је то у нашој породици и нашем селу, једноставно, нека традиција и наша породица се виноградарством бави више од 100 година”, започиње причу Слађан Миладиновић.

У Малој Крушевици преко 70 процената обрадиве површине налази се под виноградима, а најзаступљеније сорте стоног грожђа су Мускат Италија, Мишел, Афус Али и Хамбург. Поред грожђа, овај крај је познат и по производњи купина, али и укусног и квалитетног купиновог вина.

“На таквом смо терену да су услови, могу слободно да кажем, најбољи у ужој околини, када је у питању квалитет грожђа. Добро нам је поднебље, имамо добре ветрове и ту лепу надморску висину и, уз велики рад и залагање, виногради успевају веома добро код нас. Имамо мало проблема са пласманом, али боримо се. Виноград је тренутно још увек у фази мировања и одмах након празника, Светог Трифуна, крећемо са резидбом. За сад се не примећују никакве промене, све је нормално, али видећемо на пролеће да ли је због ових временских услова и мразева дошло до неких оштећења или не. Надамо се да ће и ове године да буде све како треба, јер нисмо имали никаквих проблема ранијих година”, каже Миладиновић.

Мала Крушевица је, иначе, део Темнићког виногорја које се простире на узвишењима са десне стране Западне Мораве у њеном најнижем делу, све до састава с Јужном Моравом, као и на делу побрежја које се одатле наставља, а налази се са леве стране Велике Мораве. У овом крају постоји неколино квалитетних винарија, а домаћи виноградари, поред производње стоних сорти грожђа за конзумну употребу, производе и врло квалитетна домаћа вина.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x