У храму Свете Тројице у Трстенику велики број верника целивао мошти туманских светитеља

У Порти црквеног храма Свете Тројице дочеку саркофага са делом чудотворних моштију туманских светитеља, Светог Зосима и Светог Јакова, био је те вечери претпоследњег дана старе године велики број верника из трстеничке општине, али и из других места у Србији. Овај свети догађај благословили су његово преосвештенство Епископ браничевски господин Игњатије и његово преосвештенство Епископ крушевачки господин Давид.

У тродневном термину свакога јутра у 8 часова присутни верници у овој цркви слушали су молитве, а одржана је и света литургија. Уз молитву последњег дана, на свете очеве, верници и свештенство су испратили саркофаг са моштима туманских светитеља. Свету архијерејску литургију служио је Епископ крушевачки господин Давид.

“Хвала Богу, све је било у реду и ово је био велики догађај за све нас православне вернике не само из трстеничке општине него и из других места у Србији. Имали смо част да нам буду доступне мошти туманских светаца и да све оно што у срцу осећамо, да поделимо са нашим светитељима и да затражимо да нас Господ Бог спаси, сачува и окрепи у овом сложеном времену и неизвесности”, рекао нам је јереј Мирољуб Симеуновић, старешина трстеничког храма Свете Тројице и захвалио владики Давиду који је благословио овај верски догађај.

“Ово су јачи светитељи који помажу народу, то многи знају и зато су били овде, да се поклоне и целивају њихове мошти у саркофагу и да осете јачину њиховог лековитог дејства. Захваљујем се и владики браничевском Игњатију који је одобрио долазак саркофага са моштима наших светаца у трстенички црквени храм. Захваљујем и благодарим и игуману Манастира Тумане Димитрију који је један посебан, диван човек великог срца, који нам је помогао да реализујемо овај свети догађај. Захваљујем и свим многобројним православним верницима који су сва три дана били у нашој цркви, који су били смирени, благодарни и са пуно поштовања и стрпљења чекали да уђу у цркву”, рекао нам је јереј Мирољуб Симеуновић, старешина трстеничког храма Свете Тројице у Трстенику.

Неки од верника са којима смо разговарали препуни су утисака и кажу да су прошле године били у Туману, осетили су неко олакшање и оздрављење. Неки, кажу, од њих су проговорили иако су били глувонеми, проходали су непокретни. Све су то чуда туманских светитеља Светог Јакова и Светог Зосима.

Ово им је, кажу, била поновна прилика да се поклоне и целивају мошти ових чудотворних светаца, да се помоле Господу Богу уз организоване молитве за здравље и просперитет својих породица, рођака и пријатеља.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x