У Кукљину одржан Етно фестивал “Воденичарски дани”

Протеклог викенда одржан је традиционални Етно фестивал у Кукљину – “Воденичарски дани” у организацији Етно удружења “Кукљинско прело”, уз подршку Месне заједнице Кукљин и Културног центра Крушевац, а под покровитељством Града Крушевца.

Програм првог дана манифестације започео је такмичењем у етно кулинарству, представљању етно штандова, сликарском колонијом и изложбом народних ношњи. У надметању врсних кувара, у конкуренцији 15 изузетних тимова, победила је екипа Јасике, коју су предводили Светолик Бошковић, председник Савета Месне заједнице и месни парох Хаџи Иван Милановић. Друго место освојила је екипа из Влашког Поља, код Књажевца, а треће ГФА “Зора” из Зајечара.

Стручни жири за оцену кулинарских специјалитета сачињавали су: Горан Кузмановић, предметни наставник угоститељске групе предмета из Хемијско технолошке школе из Крушевца, Зорица Стошић из Крушевца и Братислав Крстић Муфи, угоститељ из Кукљина.

На представљању штандова победиле су “Видовданке” из Великог Дреновца, а КУД “Видовдан” из овог поморавског места одушевио је многобројну публику. Најбољу етно поставку имало је Етно удружење “Дар” из Бошњана, а специјални гости били су Фолклорни ансамбл “Чарапани” из Крушевца и Градски фолклорни ансамбл “Зора” из Зајечара.

Сликари из Крушевца: Ђорђе Јоковић Мирочки, Слађана Бундало, Милка Лисинац, Снежана Јаковљевић, Ружица Којичић и Сања Луковић наступили су на Ликовној колонији, изложили радове и поклонили по једну слику организатору. Оригиналном грнчаријом представиле су се “Ражањке”, а велико интересовање публике изазвало је гостовање Удружења воденичара и помељара из Петровца на Млави.

Према речима председнице удружења “Кукљинско прело” Виолете Петковић, у организацији ове манифестације учествовало је педесетак људи потпуно бесплатно, а обилна киша је програме – избор најлепше девојке и момка и дефиле девојака у народним ношњама одложила за неки каснији термин.

Програм је настављен у недељу фудбалском утакмицом ветерана поморавских села, пошто Ветеранска репрезентација Србије није дошла у пуном саставу на планирану утакмицу са ветеранима Поморавља. У оквиру културно – уметничког програма такмичили су се најмлађи песници и рецитатори, а наступили су и фолклорни ансамбли. Чарапанско надметање одржано је на игралишту основне школе у Кукљину, као и Меморијални турнир у малом фудбалу.

Генерални спонзор “Воденичарских дана” је “Маркова дестилерија” из Кукљина, манифестацију су подржали “Слога”, “Брана комерц” и “Максвел инжењеринг” из Крушевца, као и друге компаније и појединци, а сви посетиоци су уживали у дегустацији качамака и других кулинарских специјалитета.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x