Делегација Жалеца (Словенија) посетила Варварин

Председник Општине Варварин Војкан Павић и председник Скупштине општине Варварин Драгољуб Станојевић са сарадницима примили су делегацију словеначке Општине Жалец коју је предводио градоначелник Жалеца Јанко Кос.

У разговору са локалним руководством, којем је присуствовао и заменик председника Скупштине града Крушевца Синиша Максимовић, гости из Словеније упознати су са актуелном ситуацијом и плановима, а разговарало се и о успостављању сарадње и повезивању општине Варварин са словеначким градом Ползела.

Гости из Жалеца су изразили велико задовољство посетом Варварину и том приликом је најављено да ће се кренути у процедуру братимљења општина Варварин и Ползела. У току посете гости су обишли и споменик жртвама НАТО агресије на обали Велике Мораве где су упознати са историјом и знаменитостима Темнићког краја.

Иначе, Жалец је град у Словенији који има 4.878 становника и он је и административни центар Општине Жалец. Жалец је добио статус града тек 1964., али је још од краја 19. века познат као центар словенског хмељарства и пиварства. У Жалецу је и седиште компаније “Хмезад”, основане давне 1876. године, а ту се налази и Институт за хмељарство и пиварство Словеније.

Општина Ползела

Град Ползела се налази 17 км источно од Цеља дуж потока Подвинска струга у долини реке Савиње. Средњовековна историја Ползеле везана је уз њене замкове, од којих је стратешки значајнији Коменда изграђен на брду усред места и он се први пут спомиње 1170. под именом Халенштеин. Од друге половине 13. века постао је власништво савињског жупника Хартвига, а од 1323. Малтешког витешког реда, у чијем је поседу био све до 1780. Касније су се све убрзаније мењали бројни власници, али је исто тако и замак све брже пропадао.

Други замак Шонег лежао је на брду на северном крају насеља, а он се први пут спомиње 1288. као посед Цељских грофова. Њега су Цељани порушили 1439. након краткотрајног сукоба са Хабсбурговцима, а након тог је у другој половини 15. века подигнут данашњи дворац Шонег/Шенек. Он је често мењао власнике и облик, највеће преправке имао је средином 18. века, кад је барокизиран и средином 19. века, кад су му тадашњи власници Понгратзи дали дефинитивни облик доградњом двеју бочних крила и уређењем парка око њега.

Ползела има и врло стару цркву св. Марјете која је подигнута 1255. као романска грађевина са готичким звоником. Она је радикално дограђена и преграђена у 18. веку, заједно са звоником који је повишен.

Ипак, само место било је заправо село све до краја 19. века и доласка железнице 1891. Већ идуће, 1892. године, изграђена је прва фабрика мерних уређаја, а након тог 1916. и кожара. Фабрика чарапа, по којој је Ползела и данас позната, основана је 1927. године, а након Другог светског рата и фабрика намештаја “Гарант” 1948. године, тако да је Ползела све донедавно била позната као мали индустријски центар.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x