У Подновљу осликан мурал посвећен српском хероју Владети Живковићу

Мурал посвећен недавно преминулом легендарном команданту Прве вучијачке лаке пешадијске бригаде Војске Републике Српске, Владети Живковићу, осликан је у Добојском насељу Подновље, а поводом обележавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

Потпуковник Владета Живковић рођен је 24. априла 1961. године у Доњем Крчину, у општини Варварин. Завршио је Војну академију Копнене војске ЈНА, и са чином потпоручника ступио у службу у Билећи. Када се ЈНА повлачила из тадашње СР БиХ, он је остао и постао један од организатора одбране на Вучијаку (простор између Дервенте, Модриче и Подновља).

Одмах на почетку Одбрамбено – отаџбинског рата, као капетан, постављен је за команданта Прве вучијачке лаке пешадијске бригаде Војске Републике Српске којом је командовао приликом тешких борби на посавском ратишту, посебно у садејству са Другом посавском бригадом против шест бригада Хрватске војске које су се налазиле на територији Босне и Херцеговине.

У борбама на Свињашници 1994. године је, у садејству са Четвртом озренском лаком пешадијском бригадом, сломио офанзиву Трећег корпуса тзв. АР БиХ у операцији “Брана-94”. Живковић је био тешко рањен 1995. године у рејону села Шеварлије код Добоја од нагазне мине.

Срце потпуковника Владете Живковића престало је да куца 8. марта 2022. године у Београду. Сахрањен је на гробљу на Бежанијској коси.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x