У поноћ почиње изборна тишина и траје до затварања бирачких места

Изборна тишина уочи парламентарних, покрајинских и локалних избора у Србији почиње данас у поноћ, у ноћи између четвртка и петка и трајаће до затварања бирачких места у недељу, у 20.00 часова. Изборна тишина је период током кога је у медијима и на јавним скуповима забрањено да се објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе или кандидате.

Изборна тишина почиње 48 сати пре изборног дана и траје до затварања бирачких места. На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала. Законом о избору народних посланика за кршење правила изборне тишине предвиђене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица. То се односи на телевизију, радио, штампане медије, али и на интернет портале коју су регистровани као медији, док кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом.

Без обзира да ли су добили позив за гласање или не, сви пунолетни грађани Србије могу остварити своје бирачко право и да изаберу ко ће их представљати наредне четири године у републичком парламенту, покрајинском или у локалним скупштинама. Они који нису добили позив, као и они који су добили, дужни су да понесу личну карту или пасош. Правила која се односе на организацију процеса гласања и која морају да поштују бирачки одбори и и бирачи су јасно дефинисана, гласање траје до 20 сати, а свим бирачима који се у том тренутку затекну на бирачком месту или испред, гласање мора бити омогућено.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x