Отворена изложба стрипа “До пакла и назад”, у плану формирање школе стрипа и анимације у Варварину

У Малој сали Општинске библиотеке Варварин отворена је изложба и одржана промоција стрип пројекта “До пакла и назад” лесковачке школе стрипа “Никола Митровић Кокан”. Овај пројекат представља јединствени целовити приказ Великог рата у виду стрипа, а објављен је поводом сто година од завршетка Великог рата.

На отварању изложбе стрипа “До пакла и назад” директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин рекао је да је ово почетак реализације једне идеје за улазак стрипа у Варварин најавивши формирање школе стрипа и анимације у нашој општини.

Приређивач и сценариста стрипа Марко Стојановић, нагласивши да је стрип настао из пијетета и жеље да се ода почаст људима који су се борили за слободу Србије, објашњава да је пројекат “До пакла и назад” покушај праћења Српске војске у Првом светском рату који фактички покрива све важније догађаје.

Стрип почиње Сарајевским атентатом, преко упада Аустроугарске војске у Мачву, па до битака на Мачковом камену, Церу и Колубари, одбране Београда, повлачења преко Албаније и плаве гробнице на острву Видо и Крфу. Пројекат прати и пробој Солунског фронта, повратак Српске војске у Србију, али и последице Великог рата, живот инвалида рата, људи који су победили, а после рата живели у лошим материјалним условима.

“Кроз овај стрип се провлачи низ историјских личности, од Франца Фердинанда, Оскара Поћорека, Гаврила Принципа, преко војвода Степе Степановића, Радомира Путника, Живојина Мишића, Петра Бојовића, Павла Јуришића Штурма. Ту се појављују и хероине Великог рата Милунка Савић и Флора Сандс, али и најмлађи каплар у овом рату Момчило Гаврић, као и “Око соколово”, најпознатији извиђач Драгутин Матић”, наводи Стојановић.

Према његовим речима, овај пројекат је показатељ да стрип не мора увек да буде хумористични, већ може да буде и едукативно средство које се бави и тешким и озбиљним причама које се можда на бољи начин могу приказати публици којој се обраћа на један други начин и са њом успоставља неки непосреднији однос.

Стрип “До пакла и назад” објављен је у издању Центра за културу града Зајечара и Удружења љубитеља стрипа и писане речи “Никола Митровић Кокан” из Лесковца.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x