У Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи отворен “ХИСПА” центар

Отварањем новог “ХИСПА” Центра Специјална болница за интерне болести у Врњачкој Бањи придружила се једној великој породици “ХИСПА” центара. Удружење ове године слави 10 година постојања, присутно је у седам земаља, у преко 100 Центара, са преко 3.000 лекара и великог броја задовољних пацијената.

“Било је врло важно да се отвори овакав Центар у овој врњачкој болници, јер ће донети оно што је најважније, а то је превенција. Овде ће становници Врњачке Бање и околине моћи да, у оквиру програма персоналне превенције, имају најсавременију дијагностику и програм лечења фактора ризика попут хипертензије, дислипимедије, слип анеје, метаболичког синдрома, дијабета, превенције шлога кроз програм праћења и лечења перзистентне и перманентне атријалне фибрилације, али и стања која су веома важна”, рекао је приликом отварања Центра у Врњачкој Бањи проф. др Небојша Тасић, председник Удружења “ХИСПА”.

Он је напоменуо да ће овај Центар припадати породици која је врло организована у том смислу, што је ту једна фантастична база података болесника који се прате телеметријски. Специјална болница за интерне болести у Врњачкој Бањи је овом приликом од Удружења добила на поклон један нов холтер крвног притиска, захваљујући Компанији “R&B Microlife”.

“Овај “ХИСПА” Центар отворен је у сарадњи са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње, са којим дуги низ година имамо изванредну сарадњу, а ово је још један вид нове дугогодишње успешне сарадње. Данас имамо задовољство да постанемо део “ХИСПА” породице. У нашој установи препозната је потреба да се придружимо овом програму, с обзиром да се ми дуги низ година бавимо превенцијом и присутни смо на свим акцијама обележавања Светског дана срца, а имали смо и акције бесплатних превентивних прегледа”, рекла нам је др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

Она наглашава да се Специјална болница може посебно похвалити тиме што на свакој отпусној листи, као прва препорука за терапију, стоји хигијенско дијететски режим исхране, односно битно је да сваки пацијент приликом отпуста добије индивидуализована и преспнализована искуства и упуства поступања у свакодневним животним околностима.

“У нашој установи раде кардиолог нефролог, имамо и интернисте који раде ултразвук стомака, поседујемо и опрему за неинвазивну дијагностику. Добили смо нови холтер крвног притиска, док смо један већ имали, као и два холтер ЕКГ и ултразвучни апарат, а надамо се ускоро спирометрији и рентгену. Намера ове установе је да се пацијенти што боље и правовременије дијагностикују и лече. Филозофија “ХИСПА” центара уклапа се у један од основних медицинских постулата који гласи “боље спречити него лечити”. Ми мислимо да је лекар потребан здравима и болеснима и треба помоћи што боље и што ближе месту у којем живи”, напомиње др Балшић.

“Идеја је да сваки пацијент, после контакта са лекаром, било да је здрав или са већ дефинисаним проблемима, добије конкретну препоруку са унапређењем свог здравља, односно корекцију фактора ризика. Могу да похвалим и нашу сарадњу са колегама васкуларним хирурзима из најближе веће Здравствене установе, који данас нису овде са нама, с обзиром да имају оперативни дан, а њих такође сматрам за део наше екипе. Очекујем да ћемо јако успешно радити захваљујући нашим новим колегиницама, имамо младе едуковане лекаре, надамо се и новим кадровским појачањима. Ту су и наше сестре различитих нивоа образовања, са великим искуством из дугогодишњег рада”, рекла је на крају др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x