Делегација из Скопља посетила Специјалну болницу за интерне болести у Врњачкој Бањи

У посети Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи биле су др Салија Љатиф Петрусовска, стоматолог и в.д. директора и др Лидија Ветеровска Милковић кардиолог у ЈЗУ Специјализоване болнице за геријатријску и палијативну медицину “13. Новембар” у Скопљу и Валентина Крстић. Примила их је, поздравила и пожелела добродошлицу, а затим са њима и разговарала в.д. директора Специјалне болнице за интерне болестиу Врњачка Бања др Вања Балшић.

Уважене гошће иначе раде у поменутој болници у Скопљу која има 300 кревета у четири зграде, у два града, у Скопљу и Битољу. Оне се баве геријатријом и палијативном медицином, које су наставна база за те области Медицинског факултета у Скопљу. Др Вања Балшић наводи да су током разговора гошће објасниле циљеве своје посете, жељу да се пренамене по моделу Специјалне болнице за интерне болести, да се баве акутним и интернистичким стањима .

“Све време за ових 20 година, колико радим у овој болници, борим се против њеног претварања у палијативну геријатрију и палијативни геријатријски центар. Та борба коју заједно водимо ја и колектив ове болнице, још увек траје. Треба да се схвати да је палиј нега потреба нашег доба и због тога што увиђам и уважавам ту област, послала сам доктора на специјализацију из палијативне медицине. Ценећи да није упутно да пацијенте не збрињава интерниста, доктор који је школован да препозна болест, да лечи и спасава животе, односно да збрињава животно угрожавајућа ургентна стања, већ да и ти болесници заслужују специјално специјалистичко збрињавање од стране специјалисте медицине”, објашњава др Вања Балшић.

Она је исто тако упознала гошће са наредним планираним активностима и у првом реду је то изградња нове зграде у којој се нада да ће услуга палијативне медицине бити доступна и осигураницима РФЗО општине Трстеник. Пацијенти ће имати могућност и за продужену хоспитализацију и негу, што су ванстандардне и комерцијалне услуге, после одговарајућих процедура и одобравања ових услуга.

“Ја руководим установом која за сада нема потребе за рекламирањем, желим само да, због изузетног значаја делатности којом се бави, јавност упозна са новостима у свом раду, што сам напоменула и приликом разговора са нашим драгим гошћама. Обишли смо после разговора и одељења наше болнице, а предложила сам им да виде “Меркурову” негу, прихватиле су и тамо су их дочекали др Владан Миодраговић, др Биљана Јаћимовић и искусни терапеути, који су им показали апарате и процедуре које користе у рехабилитацији. Драге наше гошће су отишле из наше болнице задовољне оним што су чуле и виделе, однеле су пуно лепих утисака и позвале нас у обавезну узвратну посету њиховој болници у Скопљу”, каже др Вања Балшић, в.д. директора Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x